De functies van de placenta op een rij en dingen die bijdragen aan een goed functionerende placenta

De placenta is een groot orgaan dat vastgekleefd is aan de wand van je baarmoeder. Via de navelstreng is de placenta verbonden aan je baby. Tijdens de twintig weken echo wordt de ligging, de grootte en de doorbloeding van de placenta gecontroleerd. De placenta is namelijk een essensieel orgaan voor de ontwikkeling van je baby.

Dit zijn de functies van de placenta

De baby van zuurstof voorzien
Tijdens de zwangerschap zwemt je baby in vruchtwater en kan het geen lucht inademen om zuurstof op te nemen. Tot de geboorte voorziet de placenta de baby van zuurstof.

In de placenta vindt gasuitwisseling tussen het bloed van de moeder en de baby plaats. Het zuurstofrijke bloed van de moeder wordt in de placenta via de navelstreng naar de baby vervoerd. Het zuurstofarme bloed van de baby komt via de navelstreng naar de placenta terug en daar wordt het koolzuur in het bloed van de moeder opgenomen.

De baby van voedingsstroffen voorzien
Naast ademen kan een baby tijdens de zwangerschap ook niet eten. De placenta voorziet de baby van alle voedingstoffen die belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling. Voedingsstoffen als glucose, aminozuren en vetzuren worden uit het bloed van de moeder opgenomen en via de navelstreng naar de baby vervoerd.

Afvalstoffen afvoeren
De afvalstoffen van de baby, zoals ureum, worden net als het koolzuur via de placenta in het bloed van de moeder opgenomen.

Hormonen produceren
De placenta speelt een belangrijke rol in het behouden van de zwangerschap. In de placenta worden hormonen geproduceerd die het lichaam signalen geven de zwangerschap intact te houden, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de baarmoeder ontspannen blijft en je geen weeën krijgt tijdens je zwangerschap.

Bijdragen aan een goed functionerende placenta

Als één van bovenstaande functies vermindert kan dit voor problemen in de groei en ontwikkeling van je baby zorgen. Als moeder kun je bijdragen aan een goed functionerende placenta door roken achterwege te laten. Het effect van roken is dat bloedvaten smaller worden, inclusief de bloedvaten in de placenta. Roken kan zorgen voor een groeiachterstand bij de baby, vandaar dat het afgeraden wordt.

Daarnaast is het belangrijk geen alcohol en geen drugs te gebruiken, omdat ze via de placenta naar je kindje getransporteerd worden. Naast het vermijden van roken, alcohol en drugs heb je als moeder weinig invloed op de werking van je placenta. In de meeste gevallen werkt de placenta goed. Mocht er tijdens de echo eventueel een afwijking gevonden worden, zal in overleg een passende behandeling gevonden worden om de gezondheid van je baby te waarborgen.

Lees ook: Een laagliggende placenta: dit is wat je moet weten over een placenta praevia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Flo Health

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De functies van de placenta op een rij en dingen die bijdragen aan een goed functionerende placenta
Sluiten