6 weken zwanger

Zwangerschapskalender Vera Guldemeester 23 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je inmiddels al gewend aan het mooie nieuws? Een mix van blijdschap en onzekerheid kan tot behoorlijk wat verschillende emoties leiden. Dat is helemaal niet erg.

Je bent 6 weken zwanger, maar eigenlijk heb je nog geen enkel idee wat er zich allemaal afspeelt daar in je baarmoeder. Neem het maar gerust aan van ons: jouw baby groeit als kool!

Jouw baby in week 6

De embryo is de afgelopen week verdubbeld in grootte en is nu zo groot als een erwt. Ook doet zich deze week een belangrijke mijlpaal voor: het hartje gaat kloppen, met ongeveer 160 slagen per minuut. Het darmstelsel wordt vanaf deze week langzaam gevormd en vanaf week 6 gaat er bloed stromen door de vaten van de baby. Ook wordt langzaam aan het hoofdje van je baby gevormd, inclusief ogen, neus en mond. Stel je hier in week 6 echter nog niet teveel van voor. De embryo ziet er nog verre van menselijk uit!

Jouw lichaam in week 6

Dezelfde klassieke kwaaltjes die we afgelopen weken besproken, kunnen vanaf deze week in heftigheid toenemen. Vooral ochtendmisselijkheid komt vaak voor. Toch zijn er ook nog steeds genoeg vrouwen die helemaal geen last hebben van hun hormonen. Dit hoeft helemaal niet te betekenen dat de zwangerschap niet goed verloopt. Geniet er juist van!

Vanaf 6 weken zwanger kan je ook last krijgen van moodswings. Wellicht voel je je iets chagrijniger dan normaal? Onderzoek wijst uit dat zwangere vrouwen hier tussen week 6 en week 10 veel last van kunnen hebben. Probeer je rust te pakken en je zoveel mogelijk te ontspannen!

Ook kan je rond week 6 een verandering in vaginale afscheiding gaan merken. Deze zal taaier en witter zijn dan je wellicht gewend bent. Dit is je lichaam die ervoor zorgt dat potentiële bacteriën niet bij je baby in de buurt kunnen komen. Dit is volstrekt normaal.

Checklist 6 weken zwanger:

  • Als je afgelopen week een lijstje hebt opgesteld van potentiële verloskundigen, zou je met 6 weken zwanger eens kunnen bellen om te vragen of ze plek zouden hebben. In sommige praktijken nemen ze maar een bepaald aantal aanstaande moeders aan per week of maand. Ook kan je telefonisch nog een aantal vragen stellen, als je die hebt. Een afspraak maken komt wellicht later. Een eerste afspraak bij de verloskundige heb je meestal pas rond of na week 8.
  • Naast extra aandacht voor je voedingspatroon, is het ook belangrijk dat je eventuele andere aanpassingen maakt in je dagelijkse leven. Zo is het niet verstandig om in hete sauna’s en baden te zitten als je zwanger bent. Ook intensief sporten en diëten worden niet aangeraden tijdens een zwangerschap.

5 weken zwanger  –  7 weken zwanger

Zwanger? Hier moet je aan denken als je de zon in gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen