Vaginale afscheiding als je zwanger bent: dit zijn de fases

Zwanger Laurien Bleeker 20 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Sommige vrouwen, vooral degene die al eens zwanger geweest zijn, zien aan hun vaginale afscheiding dat ze weer zwanger zijn (of juist niet). Vaginale afscheiding is slijm dat uit je vagina komt. Dit gebeurt bij elke vrouw, want dit is hoe je vagina schoon en gezond blijft. Als je zwanger bent, gaat de afscheiding verschillende fases door. Zo is je afscheiding aan het begin van je zwangerschap anders dan later of aan het einde. We zetten de fases op een rij.

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe normale afscheiding eruit ziet. Vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig aan. Het ruikt meestal niet, soms komt er een wat zure geur vanaf.

Vaginale afscheiding

Ook tijdens je zwangerschap zou het er zo uit moeten zien. Is de afscheiding heel wit of klonterig en heb je last van jeuk, dan kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt. Ook kan de afscheiding groenig zijn, dit kan een teken van een ontsteking zijn. Twijfel je, dan kun je altijd de huisarts of verloskundige om advies vragen.

Vaginale afscheiding aan begin van zwangerschap

Aan het prille begin van de zwangerschap kan je afscheiding door hormonen iets veranderen. Vooral meteen na de bevruchting kan de vaginale afscheiding (flink) toenemen. Hierdoor merken sommige vrouwen al meteen dat een bevruchte eicel aan het innestelen is.

Soms is de afscheiding opeens lichtroze tot roze of wat bruiner: dan is er wat bloed bij gekomen tijdens het innestelen van de bevruchte eicel. Dit is niets om je zorgen over te maken. Vooral in het begin van de zwangerschap neemt de afscheiding toe en dit kan gedurende negen maanden zo blijven.

Afscheiding gedurende je zwangerschap

Ook later in je zwangerschap blijft de vaginale afscheiding dus meer dan normaal. De hormonen oestrogeen en progesteron die nu door je lichaam gieren, zorgen hiervoor. De afscheiding zorgt nu niet alleen voor een gezonde en schone vagina, maar beschermt ook het vruchtje in je baarmoeder tegen bijvoorbeeld ontstekingen. Het kan zijn dat de vorm van de afscheiding in deze fase wat wateriger is dan je gewend bent.

De slijmprop

Aan het einde van je zwangerschap krijg je te maken met de slijmprop. In de baarmoederhals vormt zich gedurende je zwangerschap een prop van slijm oftewel afscheiding en die noemen we de slijmprop. Deze blokkeert de ingang naar de baarmoeder dus. Als je al een beetje ontsluiting hebt, komt deze slijmprop los. Je merkt dit aan een flinke afscheiding je ondergoed of misschien in het toiletpapier tijdens een wc-bezoekje.

Sommige vrouwen merken niet eens dat ze de slijmprop verloren zijn en bij andere vrouwen komt deze er net voordat de baby geboren wordt pas uit. Na je zwangerschap zal de hoeveelheid afscheiding weer afnemen en overgaan tot normale vaginale afscheiding.

Zwanger? Dit zijn de eerste 12 symptomen van een zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme