Alles was je wil weten over een innestelingsbloeding, wat is het en wanneer gebeurt het?

Zwanger worden Laura Saija 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Een innestelingsbloeding kan voor vrouwen die graag zwanger willen worden even schrikken zijn. Want op een bloeding zit je op dat moment natuurlijk niet te wachten. Toch kan deze bloeding over het algemeen geen kwaad en is het een natuurlijk proces.

Waarom krijgen sommige vrouwen te maken met een innestelingsbloeding en wat is het precies? We leggen het uit.

Wat is een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding is een lichte bloeding die sommige vrouwen ervaren wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Het gebeurt meestal ongeveer zes tot twaalf dagen na de conceptie, wat overeenkomt met ongeveer een week voor de verwachte menstruatie.

Dit bloedverlies is doorgaans veel lichter dan een normale menstruatie en kan variëren in kleur van lichtroze tot bruin. Het kan ook gepaard gaan met milde krampen.

Wanneer gebeurt een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding treedt op wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Niet alle vrouwen krijgen te maken met een bloeding, dus geen zorgen als je het niet hebt. Als je vermoedt dat je zwanger zou kunnen zijn en een lichte bloeding opmerkt rond de tijd dat je menstruatie zou moeten beginnen, kan het wel een teken zijn.

Hoe ziet een innestelingsbloeding eruit?

Symptomen variëren bij elke vrouw. Een innestelingsbloeding ziet er meestal anders uit dan een normale menstruatie. Hier zijn enkele kenmerken.

1. Hoeveelheid bloed

Een innestelingsbloeding is doorgaans veel lichter dan een normale menstruatie. Het kan variëren van een paar druppels tot een lichte spotting.

2. Kleur

De kleur van het bloed kan variëren van lichtroze tot bruin. Dit komt omdat het bloed ouder is en langer in het lichaam heeft gezeten voordat het naar buiten komt.

3. Duur

Innestelingsbloeding duurt meestal slechts één of twee dagen, terwijl een menstruatie over het algemeen langer aanhoudt.

4. Krampen

Sommige vrouwen ervaren milde krampen tijdens een de bloeding, vergelijkbaar met menstruatiekrampen, maar meestal wel minder heftig.

Hoe lang duurt een innestelingsbloeding?

Over het algemeen duurt een innestelingsbloeding slechts één tot twee dagen. Dit is korter dan de meeste menstruaties, die meestal 3 tot 7 dagen aanhouden. De duur van de bloeding kan verschillen bij elke vrouw.

Wanneer testen na een innestelingsbloeding?

Het is het beste om minstens een paar dagen te wachten nadat de innestelingsbloeding is begonnen, omdat het enige tijd kan duren voordat het zwangerschapshormoon hCG in voldoende hoeveelheid in je lichaam aanwezig is om te worden gedetecteerd door een zwangerschapstest.

De meeste zwangerschapstests kunnen betrouwbare resultaten leveren vanaf de dag van de eerst volgende verwachte menstruatie. Het is belangrijk om de instructies op de zwangerschapstest zorgvuldig te volgen voor de meest nauwkeurige resultaten.

Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme