Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijk 24 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Verslaafd aan zwangerschapstesten? Het kan echt!

Als je zwanger probeert te worden, zijn de dubbele streepjes op de zwangerschapstest waarschijnlijk je eerste hoogste doel. Zeker als je het al een tijdje probeert, kan het enkele streepje steeds frustrerender worden.

Hoewel veel vrouwen vaak hun menstruatie afwachten, alvorens ze een zwangerschapstest doen, lijken er ook veel vrouwen te zijn die al veel eerder een test doen. Of meerdere. Kan je verslaafd zijn aan het doen van zwangerschapstesten? Wij denken van wel!

Verslaafd aan zwangerschapstesten

Marjolein probeert al geruime tijd zwanger te worden, en komt op een ander platform uit voor haar verslaving. Zo omschrijft ze het in ieder geval zelf. Tijdens elke tweede helft van haar cyclus beeldt ze zich alle zwangerschapskwaaltjes in, waardoor ze er gevoelsmatig al van overtuigd is dat ze zwanger is. Nu de twee streepjes nog!

Zodra Marjolein heeft bepaald wanneer ze gaat testen -en dit doet ze soms al vanaf 9 dagen na de eisprong-, zit ze vaak al om 4 uur ‘s nachts op het toilet. Uitslapen lukt haar door alle spanning niet meer. Het teststreepje verschijnt direct, maar waar is die tweede streep? Met veel inlevingsvermogen, verschillende lampen, het maken van foto’s en uitvergroten, ziet ze soms toch een heel vaag streepje.

En dan…

Na deze eerste onzekere test, haalt Marjolein vaak allerlei verschillende merken zwangerschapstesten in huis. Die worden allemaal gedaan en opnieuw geëvalueerd. Geen duidelijk streepje te zien? Dan laat ze de testen soms een dag liggen, tot de streepjes zijn opgedroogd. Er kan dan een zogeheten ‘indroogstreep’ ontstaan, die door Marjolein te lezen kan worden als positief. Totaal onnauwkeurig, want zwangerschapstesten zijn meestal na een half uur niet meer betrouwbaar.

Toen Marjolein op een gegeven moment Pregnyl gebruikte om een eisprong op te wekken, deed ze een paar dagen na de injectie alvast een test. Pregnyl bevat namelijk het zwangerschapshormoon HcG, waardoor de eisprong wordt opgewekt. Ondanks dat ze weet dat die test alleen maar laat zien dat er HcG in de urine zit, en dat ze onmogelijk al kan weten of ze zwanger is, doet ze het toch. Voor de kick van de twee streepjes. Het hele verhaal van Marjolein lees je hier.

Het nadeel van te vroeg testen

Hoewel plassen op een stickje op zichzelf onschuldig is, kan het te vroeg of te vaak testen een zeer negatieve impact hebben op je mentale gesteldheid. De teleurstelling die met het komen van een menstruatie volgt, is vaak extra groot. Zwanger worden kan je niet afdwingen of forceren door heel veel testen te doen.
Daarom raden ook veel artsen en zorgverleners aan om eerst je menstruatie af te wachten, alvorens je test. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat begrijpen we. Maar de stap naar dwangmatig vaak testen is snel gemaakt.

Ben jij verslaafd aan zwangerschapstesten?

Of jij verslaafd bent aan zwangerschapstesten, kan alleen jij bepalen. Wel hebben we bepaalde vragen opgesteld die je langs kan lopen.

1. Test jij liever met streepjestesten dan digitaal, zodat je misschien langer in de waan kan zijn dat er een tweede streepje verschijnt?
2. Test jij soms al voor of op dag 10 na je ovulatie?
3. Zit jij op de ochtend van testen al in de nacht op het toilet omdat je niet meer kan slapen?
4. Doe je vaak meer dan 1 test op een dag?
5. Maak je wel eens foto’s van je (negatieve) test om zo toch een tweede streepje te kunnen herkennen?
6. Houd je je zwangerschapstesten vaak voor meerdere lampen om zo toch een streepje te kunnen ontdekken?
7. Bewaar je al je negatieve testen om die met elkaar te kunnen vergelijken?
8. Test je bij twijfel op diezelfde dag nog (een paar) keer met eventueel andere testen?
9. Ben jij in de tweede helft van je cyclus alleen maar bezig met mogelijke herkenning van zwangerschapskwaaltjes?
10. Haal je bij voorbaat al meerdere testen van verschillende merken in huis, zodat je nooit zonder zit?

Als je op 6 of meer van de 10 bovenstaande vragen een volmondig JA moet antwoorden, zou het wel eens kunnen zijn dat je teveel bezig bent met de mogelijke uitslag van een zwangerschapstest. Hoe ongeduldig en frustrerend de periode ook is waarin je zwanger wilt worden, probeer rustig te blijven. Je lichaam zal je het je hoe dan ook laten weten als het zwanger is. Heb geduld!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme