Goede vraag: hoe snel na het vrijen kan je een zwangerschapstest doen?

Zwanger worden Lisa van den Akker 11 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Jij en je partner proberen al een tijdje zwanger te worden. Wat een spannende periode! Want, goede vraag, wanneer kun je eigenlijk een zwangerschapstest doen?

Je wilt het natuurlijk zo snel mogelijk na die heerlijke vrijpartij testen, maar je wilt het ook niet té vroeg doen. Dan zit je misschien wel met een negatieve zwangerschapstest in je handen, terwijl je een paar weken later toch zwanger blijkt te zijn.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

De zwangerschap wordt door de zwangerschapstest gemeten door de hoeveelheid Humaan Ghoriongonadotrofine. Dit is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta geproduceerd wordt, al vanaf het moment dat het eitje bevrucht is. De placenta geeft dit stofje af na 7 tot 12 dagen.

Kan je na 1 week een zwangerschapstest doen?

Je vraagt je waarschijnlijk af, hoe snel kan je testen of je zwanger bent? Het wordt aangeraden om pas te testen wanneer je je eerste menstruatie mist. Op dat moment heeft je lichaam namelijk genoeg Humaan Choriongonadotrofine in zich om met zekerheid te zeggen dat je zwanger bent. Maar als je al een tijdje zwanger probeert te worden, kunnen we het ons voorstellen dat het onmogelijk lijkt om zo lang te wachten. In dat geval kun je dus die 7 tot 12 dagen aanhouden.

Hoe betrouwbaar is een test?

Een thuistest heeft 50 units Humaan Choriongonadotrofine nodig om een positief bericht te laten zien. Omdat elke zwangerschap compleet anders is, kan het zo zijn dat de ene vrouw deze hoeveelheid eerder bereikt dan de andere vrouw. Daarom kan een test bij sommige vrouwen na een week al positief uitvallen, terwijl de andere vrouw (die wél zwanger is) nog een negatief resultaat te zien krijgt. Dat ligt dus allemaal aan dat Humaan Choriongonadotrofine-stofje.

Ook bestaan er extra gevoelige zwangerschapstest, die al positief kunnen kleuren bij hoeveelheden van 25 of zelfs soms 10 units.

Menstruatie overslaan

Zoals we al eerder zeiden: voor het meest accurate geval kun je het beste wachten tot je je menstruatie overslaat. Ook is het goed om te weten dat een negatieve zwangerschapstest uiteindelijk tóch zwanger blijkt te zijn. Dat komt doordat zwangerschapshormonen zich elke 48-72 uur verdubbelen. Ja, verdubbelen! Wanneer je te vroeg test, kan het dus zomaar zijn dat je een negatief resultaat onder je neus gedrukt krijgt. Maar drie dagen later zijn je zwangerschapshormonen verdubbeld, en test je ineens wél positief.

Heb je dus het onderbuikgevoel dat je zwanger bent? Test het voor de zekerheid nog een keertje. Houd ook altijd de regelmatigheid van je menstruatie bij.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme