Van partner verlangen dat hij beter voor mij gaat zorgen? ‘Je mag hem een schop onder zijn kont geven’

Relatie Wilma Groothuis 11 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Marike (32). Het dilemma luidde: “Kan ik van mijn man verlangen dat hij beter voor mij gaat zorgen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Beter voor mij zorgen

“Mijn vriend en ik hebben een zoontje van negen maanden. Tim heeft een hele goede kantoorbaan en ik masseer een aantal keren per week. Echter valt het me lichamelijk zwaarder dan voor de bevalling en ik heb het gevoel dat ik nul vrije tijd zonder kind heb.

We hebben een gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Ik stort alles wat ik verdien op die rekening en Tim vult het grootste gedeelte aan. Echter heb ik dus amper geld over om zelf iets leuks te doen. Ik houd enorm veel van Tim en hij is ontzettend lief, maar toch ben ik soms lichtelijk jaloers op de vrouwen waarvan de man zorgt dat hun vrouw niks tekort komt. Kan ik dit van Tim verlangen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Marike. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Marike haar dilemma: “Kan ik van mijn man verlangen dat hij beter voor mij gaat zorgen?”

Liefde komt van twee kanten

Annette – “Als jij goed voor je man zorgt, zorgt hij ook goed voor jou. Liefde komt van twee kanten. Zijn er onduidelijkheden? Maak dan goede afspraken. Zo is het leven. Praat erover met elkaar!”

Eerlijk bespreken

Alexandra – “Heb je dit al eens eerlijk met hem besproken? Dat je een andere verdeling van werk, zorg en financiën wilt, omdat je je oneerlijk behandeld en overvraagd voelt? Zo nee: doen. Zo ja, en het boeide hem niet: eisen dat het verandert. Helpt dat ook niet, dan is hij helemaal niet ‘ontzettend lief’.”

Zorg eerst goed voor jezelf

Hillery – “Ik heb een goede tip voor je: zorg eerst goed voor jezelf. Probeer meer van jezelf te houden, in plaats van iedereen om je heen. Ga meer werken en laat de boel eens de boel. Gaat hij mopperen? Tja, er mankeert toch niets aan z’n handjes? En ga vooral met elkaar praten, maar zet eerst voor jezelf op een rijtje wat je wil.

Je moet voor jezelf wel een goede onderhandelingspositie creëren, dat wil zeggen dat je meer inkomen moet vergaren. Onderschat dat niet. Hij moet jou zien als gelijkwaardige partner en niet als de veredelde poetsvrouw, oppas, personal assistent etc.”

Leuke dingen doen

Sara – “Ik zou gewoon zeggen dat je een deel van je salaris zelf houdt en daar leuke dingen van gaat doen. Gewoon naar de kapper gaan en met vrienden afspreken, niet over je heen laten lopen. Hij heeft handen en hij woont daar ook. Hij kan prima voor zijn kind zorgen en helpen met het huishouden.”

Schop onder zijn kont

Leonie – “Jazeker mag je hem een schop onder zijn kont geven om het huishouden gezamenlijk te runnen op de momenten dat hij thuis is. En zeker mag je wat geld overhouden om iets voor jezelf te doen, ik zou niet weten waarom jouw gehele inkomen in de huishoudpot gaat en dat van hem niet. Ik zou daar eens een serieus gesprek over aangaan, want er komt nu teveel op jouw schouders en dat gaat je op langere termijn opbreken, zowel fysiek als mentaal.”

Fijn als een ander voor je zorgt

Wendy – “Jazeker! Waar anders ga je een relatie voor aan? Je kan prima als vrouw voor jezelf zorgen, maar het is ook fijn als een ander eens voor je zorgt. Als je dan in een relatie stapt en diegene kan zelfs die wens niet eens voor jou waar maken, dan kan je net zo goed weer alleen verdergaan. Een relatie heeft voor beide wel een toegevoegde waarde nodig, anders is het zonde om je tijd en energie in te steken.”

Evenveel tijd overhouden

Kim – “Alle taken moeten 50/50 verdeeld worden. Dat hij meer buitenhuis werkt, betekent niet dat alle zorg voor het huishouden en jullie kind op jou neer hoort te komen. Dat moet gewoon evenredig verdeeld worden. Aan het einde van de dag behoor je evenveel tijd over te houden als de ander.”

Geld voor het hele gezin

Irma – “Het maakt toch niet uit wie wat verdient? Jullie verdienen samen een bedrag, dit geld is van jullie hele gezin. Daar mag jij dus ook gebruik van maken. Mijn man verdient ook veel meer dan ik en wij hebben geen geld van mij of geld van hem, het is ons geld.”

Het gras is groener

Dicky – “Het gras bij de buurman is altijd groener. Ik zou eens wat minder naar anderen kijken hoe zij het doen. Daar ontbreekt ook net zo goed het één en ander.”

Foute relatie

Aruna – “Altijd zo bijzonder: mannen die meer verdienen, maar dan van de vrouw verwachten dat zij de helft betaald, maar ook nog eens het hele huishouden doet en de zorg van het kind op zich neemt. Echt jammer dat jullie moeders jullie niet beter hebben opgevoed. Want een kok, schoonmaakster, strijkster, kinderopvang, etc. kost ook geld.

Naar rato een bijdrage aan het huishoudpotje is zoals het zou moeten. Je hebt niet een partner om haar uit te buiten. Als je je vast voelt zitten in zo’n situatie en je partner totaal geen oog heeft voor wat je allemaal gratis doet, dan zit je echt in een foute relatie.”

Dilemma: ‘Mijn partner begrijpt niet hoe zwaar ik het heb, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme