Dilemma: ‘Mijn partner begrijpt niet hoe zwaar ik het heb, wat kan ik doen?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 22 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Amber (29) haar dilemma voor: “Kan ik van mijn partner verlangen dat hij iets meer in mijn schoenen gaat staan?”

“Acht maanden geleden zijn mijn partner Maarten en ik trotse ouders geworden van ons meisje Sanne. We zijn allebei helemaal verliefd op haar en gelukkig gaat het allemaal goed. Nou ja, naar omstandigheden dan, want sinds een paar maanden hebben Maarten en ik regelmatig discussies en soms echte ruzies samen.

Meerdere huilbuien

Als ik heel eerlijk ben, vind ik het ouderschap best pittig. Hoewel Sanne helemaal gezond is, wat natuurlijk het belangrijkste is, huilt ze wel gewoon heel veel. Zowel overdag als ’s nachts is het raak. Ik werk twee dagen en de andere dagen ben ik alleen met haar thuis, want Maarten werkt fulltime op kantoor. Als ze op een dag meerdere huilbuien heeft en ik aan niks anders toekom wat betreft het huishouden en mezelf, vind ik dat best lastig. Als ik dat tegen Maarten zeg, zegt hij dat ik het ook niet te moeilijk moet maken. Hij vindt dat ik haar soms gewoon moet laten huilen.

Discussies

Ja, dat vind ik dus wel heel makkelijk gezegd. Los van het feit dat ik het niet leuk vind om te zien dat Sanne zo erg aan het huilen is, is het ook gewoon echt gekrijs. Ik kan dat gewoon niet negeren. Maar omdat ze dus ook ’s nachts huilt en ik haar borstvoeding geef, begint het mij nu wel op te breken. En Maarten heeft gewoon geen idee hoe het is om een hele dag een baby met huilbuien bij je te hebben. Hij denkt: je bent toch thuis, je hoeft niet te werken, wat is er dan zo zwaar? Maar hij is nooit een hele dag alleen met Sanne, behalve dan soms in het weekend. Elke keer als we het hierover hebben, krijgen we een discussie of zelfs ruzie. En hij snapt het ook niet als ik aangeef dat ik niet aan het huishouden toe kom. Want ja: ik ben toch de hele dag thuis en heb dus de tijd daarvoor?

Dilemma

Dat Sanne een huilbaby is, vind ik nog niet eens het ergste. Ik had het gewoon zo fijn gevonden als Maarten zou begrijpen waarom ik het zwaar vind. En dat hij er ook voor mij kan zijn en mij hierin kan ondersteunen. Maar hij onderschat het allemaal en dat vind ik vervelend. We hadden afgesproken dat hij fulltime werkt, omdat we het geld nodig hebben, en dat ik dus meer thuis ben bij Sanne. Dat vond ik ook helemaal prima, ik hoefde ook niet meer te werken dan twee dagen. Maar nu vraag ik me dus af: kan ik van hem verlangen dat hij meer in mijn schoenen gaat staan om te voelen hoe zwaar het soms is? Of moet ik het laten zoals het is, omdat we deze taakverdeling zo hadden afgesproken?”

Merel (36): ‘Ik overweeg een vierde kind, omdat ik de ruzies zat ben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen