Van beperking naar overwinning: moeder zonder armen kleedt dochtertje aan met haar voeten

Nieuws Lisa van den Akker 22 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Als je kinderen hebt weet je hoe vermoeiend en lastig het ouderschap soms is, zeker met een newborn. Laat staan als je ook nog gehandicapt bent. Toch zien we daar niets van terug als we naar de inspirerende video’s van de Servische Dejana Backo kijken.

Dejana Backo, is ook wel bekend als Devojka sa krilima, wat “het meisje met vleugels” betekent. Dat is niet voor niks, want ze is met recht een powervrouw te noemen. Dejana werd namelijk geboren zonder armen, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om haar dromen waar te maken.

Dejana Backo: moeder zonder armen

Zo is Dejana kunstenares en schildert ze de prachtigste schilderijen met de kwast tussen haar tenen. Ook doet ze aan boogschieten met haar voeten én won ze goud op de Paralympische spelen met Taekwando.

Maar sinds kort heeft Dejana een nog veel grotere uitdaging in haar leven. Zij en haar partner Marko werden een half jaar geleden namelijk ouders van hun eerste kind. Het meisje met de naam Lara, wat overwinning betekent in het Grieks, wordt door Dejana vol trots gedeeld met haar bijna 300 duizend Instagramvolgers.

Daarbij laat ze ook geregeld zien hoe zij, met haar handicap, zorgt voor hun jonge dochtertje. Dingen die voor een normaal mens onmogelijk lijken, zien er bij Dejana ogenschijnlijk eenvoudig uit. Zo laat ze zien hoe ze haar dochtertje in slaap wiegt op haar benen en ook hoe ze haar pap voert met het lepeltje tussen haar tenen geklemd.

Dochter Lara aankleden

Dat op zich zijn al bijzondere dingen, maar het filmpje waarin ze haar dochter aankleed zonder handen is pas echt indrukwekkend. We zien hoe Dejana haar Lara optilt uit de kinderwagen en op de bank legt om haar aan te kleden. Zelfs de drukkertjes van de romper krijgt ze dicht met haar tenen. Indrukwekkend! De reacties onder haar video zijn dan ook vol van verbazing.

Zo zegt een volger: “Laat me je iets vertellen: ik heb armen en weet nog steeds niet hoe ik mijn kinderen moet aankleden en voeden! Deze vrouw is geweldig en ze toont de vastberadenheid en liefde die ze heeft om moeder te zijn. Waren er maar meer van dit soort vrouwen die om de juiste redenen kinderen kregen.” Zo staan er nog veel meer positieve reacties onder haar posts. Een andere volger zegt bijvoorbeeld: “Je bent een echte super moeder!” En daar kunnen wij ons alleen maar bij aansluiten.

Hieronder de video van Dejana die haar dochtertje Lara aankleedt.

20x dit zijn de mooiste Griekse babynamen voor jouw kleintje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme