Dingen die iedere ouder denkt als de kraamverzorgende vertrekt

Kinderen Lisa van den Akker 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Na de bevalling staat je wereld op z’n kop. Daarom is het heel fijn dat we in Nederland kraamzorg hebben. Ongeveer een week lang word je bijgestaan door een (hopelijk fijne) kraamverzorgende. Hij of zij staat je bij tijdens die spannende en emotionele eerste week. Logisch dus dat de meeste vrouwen even moeten slikken als de kraamverzorgende voorgoed de deur achter zich dicht trekt.

De kraamweek is een bijzondere periode. Je leeft in je eigen bubbel en wordt regelmatig overspoeld door emoties. De tranen kunnen zomaar uit het niets over je wangen stromen. Zelf had ik daar eigenlijk niet zoveel last van, behalve op de dag dat de kraamverzorgende vertrok. Alle vier de keren waren de zakdoekjes niet aan te slepen. Het markeerde voor mij het einde van een altijd magische en fijne week, waarin ik ongestoord en volledig kon genieten van mijn baby, zonder me zorgen te maken over alle dagelijkse beslommeringen. En ja, dat maakte het vertrek van mijn kraamverzorgende tot een behoorlijk dieptepunt.

Dingen die je denkt als de kraamverzorgende vertrekt

Deze dingen gingen er ongetwijfeld ook door jou heen toen de kraamverzorgende vertrok.

1. En nu?!

Een week lang heeft je kraamverzorgende je geholpen met alles. Je baby in bad doen, wassen, ontbijtjes maken en je gewoon over het algemeen ontzorgen. Maar nu moeten jullie het toch echt zelf gaan doen. De kans is groot dat je even denkt, hoe dan?!

2. Waar zijn de zakdoekjes?

Zit jij tranen met tuiten te huilen na het vertrek van je kraamverzorgende? Dan ben je echt niet de enige. Het feit dat je vol hormonen zit en last hebt van kraamtranen helpt zeker ook niet mee.

3. Kan ze niet blijven?

Tijdens de kraamweek is je huis de hele tijd opgeruimd. Er ligt geen stapel was en je bed is altijd fris. Een kraamverzorgende doet precies alle dingen waar jij zelf écht geen tijd meer voor hebt met een newborn. Grote kans dat je in de week na het vertrek van de kraamverzorgende naar de uitpuilende wasmand kijkt en je jezelf afvraagt of ze niet had kunnen blijven.

4. Wie gaat nu die fruithapjes voor me maken?

Veel kraamverzorgenden vinden het leuk om de kraamvrouw in de middag te verwennen met een lekker bordje gesneden fruit. Een heerlijke traktatie zo midden op de dag en ook nog eens super gezond. Maar als je het zelf moet maken smaakt het toch een stuk minder lekker…

5. Ook wel weer fijn

Als dan de ergste tranen zijn opgedroogd, komt misschien ook het besef dat het wel fijn is om je huis weer helemaal voor jezelf te hebben. Misschien zal je de kraamverzorgende nog steeds missen, als het je weer eens niet lukt om een middagdutje te doen bijvoorbeeld, maar dat er geen “vreemde” meer door je huis loopt de hele dag is ergens ook wel weer fijn.

Iedereen heeft een andere ervaring als het aankomt op kraamzorg. Zo kan het zijn dat je kraamweek helemaal geweldig is dankzij je kraamverzorgende, zoals bij Kelly. Maar het kan ook zo zijn dat het juist vreselijk is, omdat je geen klik hebt met je kraamverzorgende, zoals bij Jonna. Hoe dan ook is het goed om te weten dat je deze dingen altijd ongegeneerd mag vragen aan je kraamverzorgende!

Kraamverzorgster Amy vertelt: ‘De man was aan het gamen en hoefde niet bij de bevalling te zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme