Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 23 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Huid-op-huidcontact na een keizersnede, hoe zit dat?

Huid-op-huidcontact na een keizersnede is soms wel en soms niet (meteen) mogelijk. Wat in ieder geval een feit is, is dat dit eerste huidcontact tussen baby en mama (of papa) heel erg belangrijk is. Er is veel onderzoek gedaan naar dit eerste contact en er zijn nooit nadelen, maar wel vele voordelen gevonden.

Wanneer je een keizersnede ondergaat, wil je natuurlijk ook meteen je baby vasthouden. In de meeste gevallen kan dit ook, maar soms moet je helaas nog wat langer geduld hebben. Gelukkig zijn er ook alternatieven. We zetten alles voor je op een rij over huid-op-huidcontact na een keizersnede.

Huid-op-huidcontact na een keizersnede: de voordelen

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat huid-op-huidcontact na de geboorte van je baby alleen maar voordelen heeft. Voor zowel het kind als de ouder. Huidcontact direct na de geboorte wordt ook wel onmiddellijk huid-op-huidcontact genoemd. Dan is er nog heel vroeg contact: zo’n 30 minuten na de geboorte. En vroeg huidcontact: in de eerste 24 uur na de geboorte. Zo snel mogelijk huid-op-huidcontact van minstens een uur zonder onderbreking is gunstig voor de gezondheid van zowel de baby als ouder.

De voordelen van huid-op-huidcontact na een keizersnede: borstvoeding gaat beter, kinderen huilen minder en het bevordert de hechting tussen baby en ouder. Het werkt ontspannend (in de tussentijd word je gehecht) en de moeder heeft later minder last van stuwing. Bovendien blijkt uit onderzoek dat baby’s minder vaak ter observatie naar de NICU (Neonatale Intensive Care Unit) hoeven.

Door contact met de huid wordt oxytocine aangemaakt, het knuffelhormoon. Dit zorgt voor minder stress bij de moeder, maar ook bij de partner en de baby. Je mini krijgt zo een zachte landing op aarde en jullie als ouders ervaren een sterke hechting met jullie baby.

Wanneer wel en wanneer niet

Elk ziekenhuis heeft weer andere regels en protocollen. Het beste is dus om in gesprek te gaan met je zorgverlener en je wensen op tafel te leggen. Alles is bespreekbaar en je hebt vaak wel meerdere opties. Laat je dan ook goed voorlichten hierover.

  • Bij een geplande keizersnede en als zowel de baby als de moeder gezond is, kan je vrijwel altijd genieten van onmiddellijk huid-op-huidcontact met je baby. In de tussentijd word je gehecht en worden jullie naar de verkoeverafdeling gereden. Je partner mag hier vrijwel altijd ook bij zijn. Red je het zelf niet om je baby een uur lang vast te houden? Dan kan je partner het overnemen. In de meeste gevallen blijft er ook altijd een verpleegkundige in de buurt voor een extra handje.
  • Vindt de keizersnede plaats onder narcose, dan is het niet altijd mogelijk om direct huid-op-huidcontact te hebben. In dat geval kan je eventuele partner dit doen.
  • Wanneer het niet goed gaat met de baby, dan is dit eerste contact ook niet altijd mogelijk.
  • Krijg je een meerling? Sommige ziekenhuizen geven aan dat huid-op-huidcontact vaak niet mogelijk is. Ook de website van NVOM (Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen) is te lezen dat je van tevoren kan vastleggen of je de eerste baby vast wil houden of dat de partner deze vasthoudt. Zodat jij je kan richten op de geboorte van de volgende baby.

In alle gevallen is het slim om alle opties te bespreken met je zorgverlener, zodat je in elk geval een keuze hierin hebt.

Vaginaal bevallen na een eerdere keizersnede, hoe gaat dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme