Het gouden kwartier: waarom je als ouder een kwartier eerder op wil staan

Ouderschap Lisa van den Akker 23 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Staan jouw kinderen al voordat je ‘s ochtends wakker bent naast je bed met duizend vragen? Dan heb je waarschijnlijk geen lekker begin van je dag. Tijd om daar verandering in te brengen. Probeer eens het gouden kwartier en sta een kwartier eerder op dan de rest van je gezin, je zult zien dat je dag veel beter begint.

Ochtenden zijn met een gezin vaak hectisch en druk. Iedereen moet ontbijten en aankleden en de klok wordt nauwlettend in de gaten gehouden, iedereen moet immers ook overal weer op tijd zijn. Herkenbaar? Dan is het gouden kwartier voor jou misschien wel dé manier om relaxtere ochtenden te hebben.

Sta een kwartier eerder op

Eigenlijk is het heel simpel, sta een kwartier eerder op dan de rest. Sta je normaal allemaal om 07.00 uur op? Dan begin jij voortaan je dag om 06.45 uur. Dat kwartier kun je vervolgens op meerdere manieren gebruiken. Je kunt ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het ontbijt al klaarstaat of de kleding klaarligt, zodat je daarna minder hoeft te haasten. Maar je kunt het ook gebruiken om even tijd voor jezelf te hebben.

Een beetje me-time aan het begin van de dag kan ervoor zorgen dat je er de hele dag wat beter tegenaan kunt. Je kunt bijvoorbeeld een ochtendwandeling maken, mediteren of wat yoga doen, of gewoon even in stilte een kopje thee of koffie drinken terwijl je naar buiten staart.

Je zult al gauw merken dat het gouden kwartier je helpt om beter aan je dag te beginnen en dat de ochtendroutine soepeler of meer ontspannen verloopt. Door even tijd voor jezelf te nemen sta je daarna ook meer open voor verbinding met de rest van je gezin.

Tips om vroeger op te staan

Ben je nu niet zo’n ochtendpersoon? Dan zijn er een aantal handige tips om aan het vroegere opstaan te wennen.

  • Bouw het op, begin eerst met 5 minuten eerder opstaan en bouw het op naar een kwartier of meer.
  • Ga eerder naar bed, het is een inkoppertje, maar als je eerder naar bed gaat zul je ook vroeger wakker worden én uitgerust zijn.
  • Besteed je kwartier op een manier die jij leuk vindt! Zo heb je echt iets om even naar uit te kijken.
  • Maak er een gewoonte van, zo wen je er vanzelf aan. Als je het vroeger opstaan alleen incidenteel doet, zal het lastiger zijn.

Doei ochtendcrisis: zo verloopt het aankleden van je kind wél soepel en snel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme