Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 10 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Doei ochtendcrisis: zo verloopt het aankleden van je kind wél soepel en snel

Je zal het altijd zien, nèt als je geen tijd hebt, vertikt je kind om zich aan te kleden. De meeste ouders herkennen het wel, maar hoe kun je dit frustrerende moment van aankleden omzetten en je ochtend wel soepel beginnen?

Aankleden, fluitje van een cent zou je zeggen, maar iedereen met kinderen weet wel beter. Soms kan je tien minuten doen over één sok…

Je kind ‘s ochtends snel aankleden

Deze zes tips helpen je aan een soepele ochtend, met een kind dat zich wél wil aankleden.

1. Zelf laten aankleden

Sommige kinderen willen zich zelf graag aankleden. En hoewel het misschien niet het allersnelst is, kun je deze roep naar autonomie wel naleven. Leer je kind trucjes zodat hij z’n kleding zelf aan kan doen. Blijf ondertussen in de buurt zodat je snel kunt helpen als dat nodig is.

2. Leg je kleding de avond van tevoren klaar

De kleding klaarleggen kan een mooi onderdeel zijn van de avondroutine. Je blikt terug op de dag en kijkt vooruit naar een nieuwe dag. Samen de kleren klaarleggen is daarnaast ook een goede manier om een fijne routine op te bouwen.

Je bent hierdoor goed voorbereidt en denkt vooruit: Wat wordt het weer? Wat gaan we doen? En zo kom je nooit voor verrassingen te staan als je kind ‘s morgens ineens een kledingstuk aan wil dat nog in de was ligt.

3. Bekijk de kleding kritisch

Kriebelt de trui? Is het lastig om deze broek open en dicht te doen? Zitten de naden van de sokken irritant? Zijn alle etiketten eruit? Er kan een echte reden zijn waarom jouw kind zich niet wil aankleden. Verzeker jezelf ervan dat je alle storende factoren hebt verwijderd.

4. Zelf een oplossing bedenken

Wat is er zo erg aan het aankleden? Misschien wil je kind liever langer slapen, heeft hij het koud, of voelt hij zich zo fijn in z’n pyjama. Hier zijn allemaal oplossingen voor te bedenken. Praat erover met je kind en zoek samen naar oplossingen. Zo kun je warme of soepele kleren uitkiezen, of in het ergste geval, gaan slapen met je ‘dagkleding’ aan.

5. Je eigen outfit uitkiezen

Wat jij hebt uitgekozen is misschien helemaal niet waar je kind op zit te wachten. Het gebeurt je vast ook wel eens dat je ‘s avonds een leuk outfit bedenkt, waar je de volgende ochtend echt geen zin in hebt. Laat je kind z’n eigen kleren uitkiezen. Een open kledingkast met een goed overzicht op alle kleding kan het zelf uitzoeken vergemakkelijken.

6. Ga samen shoppen

Wie weet is de kleding helemaal niet de smaak van jouw kind. Ga eens een ochtendje met je kind shoppen en observeer waar hij of zij blij van wordt. Koop een paar nieuwe shirts en broeken, en je zult zien dat het aankleden een stuk makkelijker gaat.

4 stretches die je elke ochtend kunt doen om flexibeler te worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme