Betaald verlof bij miskraam voor de 24 weken? ‘Een miskraam is een miskraam’

Miskraam Wilma Groothuis 10 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Een miskraam is een enorm verdrietige gebeurtenis. Waar je misschien al helemaal het leven met je toekomstige kindje voor je zag, wordt dit beeld in één keer weggerukt. Dit kan veel impact hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Hoe zit het dan eigenlijk met het verlof na een miskraam?

In dit artikel vertellen we je hoe het nu wettelijk is vastgesteld en hoe onze lezeressen daarover denken.

Betaald verlof na een miskraam

In Nederland is het zo geregeld dat als jij na 24 weken zwangerschap een miskraam krijgt of je kindje te vroeg wordt geboren, je recht hebt op 16 weken betaald verlof. Je krijgt dan een zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Als jij voor de 24 weken een miskraam krijgt, dan heb je de mogelijkheid om jezelf ziek te melden op het werk. Jouw werkgever kan dan een Ziektewet-uitkering voor jou aanvragen.

Hoewel je dus op alle momenten dat je tijdens je zwangerschap een miskraam krijgt vrij kan krijgen, is niet iedereen het eens met de grens van 24 weken. Volgens sommigen voelt het alsof een vroegere miskraam dan minder erg is. En als je je bij een vroegere miskraam je moet ziekmelden, vinden ook niet alle vrouwen het prettig om bijvoorbeeld drie weken vrij te nemen, terwijl ze daar misschien wel behoefte aan hebben.

Meningen van lezeressen

Wij waren benieuwd hoe onze lezeressen hierover denken. Daarom plaatsten wij de volgende stelling op Facebook: ‘Je moet ook bij een miskraam voor 24 weken betaald verlof kunnen krijgen’. De meningen waren hierover verdeeld.

Een aantal vrouwen zijn zeker van hun zaak. Sylvia: “Zeker weten, deze grens moet zeker omlaag.” Ook Marjolein is erg stellig: “Na 24 weken is het geen miskraam meer. Maar ik vind dat vrouwen inderdaad enkele dagen de tijd moeten krijgen om te herstellen na een miskraam.”

Een miskraam is een miskraam

Amanda snapt de grens van verlof bij een miskraam vanaf 24 weken niet. “Een miskraam is een miskraam. Of dat nou met 6 of 26 weken is.” Hierop reageert Emma: “Dat zou ik zelf toch niet met elkaar durven vergelijken hoor.” Amanda legt uit: “Het is maar net hoe die persoon erin staat. En je weet nooit wat er voorafgaand is gebeurd.” Waarop Emma reageert: “Als je een miskraam met 6 weken durft te vergelijken met een vroeggeboorte van 26 weken, dan weet ik wel hoe die persoon erin staat: ronduit walgelijk.”

Ook Noelle vindt dat er wel verschil is tussen de weken waarin iemand een miskraam heeft en verlof moet krijgen. “Ik denk dat het er wel vanaf hangt hoe ver je al was in je zwangerschap.” Carla is het daar niet helemaal mee eens: “Dat denk ik dus niet. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, is elke miskraam verschrikkelijk. In je hoofd ben je al bezig met je toekomst met een kindje. Als zoiets dan misgaat, kom je in een rouwproces. Het maakt dus niks uit hoelang je dan zwanger bent.”

Ziekteverlof is een oplossing

Meerdere vrouwen geven aan dat ze ziekteverlof een goede oplossing vinden. Evelyn: “Ziekteverlof is in deze situatie toch een oplossing? De duur van het verlof kan voor iedereen heel verschillend zijn, dit kun je volgens mij nooit wettelijk vaststellen.”

Ook Manon vindt ziekmelden na een vroegere miskraam voldoende. “Je kan je ziekmelden zolang het niet lukt om te werken. Je kan hier nooit een goede grens op leggen. Verlof of ziekte: zolang er maar begrip is. Waar leg je de grens anders? Bij 12 weken? Er zijn genoeg mensen die bij een vroege miskraam zich ook een tijd ziekmelden en niet kunnen werken. Anderen verliezen een kindje bij 14 weken en willen juist snel weer aan het werk. Een kindje verliezen is zo persoonlijk.”

Enkele dagen verlof is niet genoeg

Yvonne zoekt de oplossing in de richting van de ziektewet: “Iedereen die een miskraam krijgt, kan zich natuurlijk ziekmelden. De ene miskraam is de andere niet. Zowel fysiek als mentaal kan dat enorm verschillen. Maar ik denk dat je na de 16 weken zwangerschap niet meer kan spreken van een miskraam, maar eerder van een vroeggeboorte.

Maar zelfs als je dan enkele dagen verlof zou geven, zal dat in de meeste gevallen niet genoeg zijn. Zoiets verwerk je niet even in een paar dagen, dus ik denk dat de ziektewet dan beter is. Daar zit geen tijd aan gebonden en daar ga je in overleg met de bedrijfsarts pas weer werken als je daar fysiek en mentaal weer klaar voor bent. En dat zal voor elke vrouw weer anders zijn.”

Had ik maar nooit… ‘Mijn vriend de schuld gegeven van mijn miskraam’  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme