Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijk 8 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Kraamverzorgster Amy vertelt: ‘De man was aan het gamen en hoefde niet bij de bevalling te zijn’

Kraamverzorgsters maken van alles mee tijdens hun werk. Speciaal voor Famme vertellen ze ons alles over de mooiste bevallingen, de gekste kraamweken en over bijzondere, leuke en soms ook verdrietige situaties. Dit keer kijken we mee over de schouder van kraamverzorgster Amy (41), die al 21 jaar werkt als kraamverzorgster.

Amy, kraamverzorgster bij De Kraamvogel, vertelt aan Famme over de mooiste, grappigste en moeilijkste momenten die als kraamverzorgster meemaakte.

Deze bevalling vergeet ik nooit meer

“Jaren geleden, toen ik net was begonnen, was ik op een mooie zomerdag bij een bevalling bij mensen thuis. De moeder kreeg fluxus (overmatig bloedverlies tijdens of na de bevalling) en moest naar het ziekenhuis. De ambulance werd gebeld en ik hielp de vader met het pakken van de spullen die mee moesten. De moeder kon niet zelf naar beneden komen, dus werd de brandweer gebeld. Negen man kwam binnen stormen, het raam ging eruit zodat de vrouw naar beneden getakeld kon worden. Het water waar ze aan woonden lag vol met bootjes met mensen erin die de boel vanuit daar goed konden aanschouwen… Alles is goedgekomen met de vrouw. Het gezin mocht de volgende dag weer naar huis.”

Deze kraamweek heeft diepe indruk gemaakt

“Ik had fijn gewerkt bij een gezin dat hun derde kindje gekregen had. De baby dronk niet goed, dus we hadden veel overleg. De controles waren verder goed. Op dag acht kreeg de baby opeens koorts en moest meteen naar het ziekenhuis voor antibiotica. Na een paar dagen mochten ze weer naar huis, maar weer ging het mis. Ze moesten naar Amsterdam en toen kreeg ik bericht dat hij op de intensive care lag. Helaas is het kindje na drie weken overleden. Uit het verdere onderzoek kwam niets, ook niets erfelijks. Tot op de dag van vandaag heb ik nog contact met het gezin.”

Het gekste dat ik meemaakte tijdens een bevalling

“De toekomstige vader viel neer op een stenen vloer, net voordat zijn vrouw ging bevallen. Er was veel bloed, dus we belden een ambulance voor de man. Na een check van het ambulancepersoneel mocht hij thuisblijven, wel moest hij ‘s nachts wakker gemaakt worden. De volgende dag voelde hij zich nog niet goed en hij wist niks meer van de bevalling… Vervolgens moest hij toch naar het ziekenhuis waar hij een zware hersenschudding bleek te hebben waar hij nog zes weken last van heeft gehad.”

Deze mannen boeide het niet zo…

“Tijdens een van mijn kraamweken ging de man boodschappen doen, maar was na een paar uur nog niet terug. Bleek hij de trein naar Amsterdam gepakt te hebben en daar was hij een kroeg in gedoken. Een andere man was aan het gamen terwijl zijn vrouw lag te bevallen. Hij wilde er niet per se bij zijn…”

Kraamvogel kraamverzorgster Amy
Bron: De Kraamvogel

Verdrietige dingen komen we ook tegen helaas

“Ik zit al jaren in het vak, dus ik ben in veel verdrietige situaties beland. Zoals de keer dat de kraamvrouw een postpartum psychose kreeg. Of vrouwen met een postpartum depressie, verlies van eerdere baby’s en een kraamheer die in de kraamweek te horen kreeg dat hij ernstig ziek was.
Jaren geleden, toen ik net begonnen was, moest ik naar een gezin met een tweede kindje dat tijdens de kraamweek in het ziekenhuis lag. De moeder had een vlotte bevalling en was praktisch alleen bevallen thuis. Toen de verloskundige kwam krijste baby Brian de boel bij elkaar bij elke aanraking. In het ziekenhuis bleek dat hij vijftig (!) botbreuken had. Dat bleek osteogenesis imperfecta te zijn. Alle verzorging, zoals het badderen, ging met een speciaal kussen en elke aanraking kon een botbreuk bij hem veroorzaken. Later had dit ernstige vergroeiingen als gevolg. Ik zorgde die week voor de ouders en zijn zusje, deed boodschappen en ging mee naar het ziekenhuis.
Verder heb ik ook twee keer gehad dat de ouders een baby hadden gekregen met het Syndroom van Down, maar dit wisten ze nog niet. De juiste begeleiding is dan belangrijk wanneer dit vermoeden door de verloskundige geuit wordt voor verdere onderzoeken.”

Het mooiste van mijn werk als kraamverzorgster

“Mooie badbevallingen, ouders die echt een team zijn tijdens de bevalling, bij keuzegezinnen werken en vriendinnen begeleiden in de kraamweek. Maar ook broertjes en zusjes die je echt gaan missen en mooie tekeningen voor je maken. Het allermooiste is toch wel als uiteindelijk de voedingen slagen, de mensen blij zijn en de nieuwe ouders het helemaal zien zitten om het weer allemaal zelf te doen na week kraamzorg.”

Kelly: ‘Mijn kraamweek was geweldig, mede dankzij mijn kraamverzorgende’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Kraamvogel

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme