Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijk 8 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Lisanne (37): ‘Toen ik op het toilet zat, voelde ik een soort bal naar buiten komen’

Het zal je maar gebeuren: denken dat je nog een keer aan het bevallen bent, terwijl je net een baby gehad hebt. Het overkwam Lara, maar een echte bevalling was het niet. Ze bleek een verzakking te hebben van meerdere organen.

Lisanne (37): “Na een fijne tweede zwangerschap werd onze dochter geboren. Het was best een zware, maar mooie bevalling. Thuis, in een bevalbad, werd ze geboren. Tijdens de bevalling, of waarschijnlijk net ervoor, bleek dat ze in stuitligging was gedraaid. Toch ging alles goed, al was de geboorte zwaarder van van mijn eerste.

Het leek alsof ik weer aan het bevallen was

Na de bevalling genoten we van de kraamweek en leek ik goed te herstellen. Tot ik een paar dagen later steeds wat last had als ik mijn zoon van twee jaar optilde. Of als ik bukte om iets te pakken. Elke keer voelde ik een enorme druk op mijn vagina. Het deed ook best wel pijn. Maar goed, vanwege mijn zware bevalling dacht ik dat alles daaronder gewoon nog moest herstellen. Een paar weken later had ik dit gevoel echter nog steeds. Ook als ik naar het toilet moest.

Tot ik op een dag op de wc zat en weer die druk voelde. En, super raar, het leek alsof ik weer aan het bevallen was. Met mijn hand voelde ik wat er in mijn lijf gebeurde en ik schrok me rot. Er zat een soort bal in mijn vagina. Eerst dacht ik echt dat het een hoofd was, tot ik realistisch na ging denken. Dat kon natuurlijk helemaal niet. Weer voelde ik en het voelde zacht aan, maar niet als iets wat daar hoorde. Ik pakte er een spiegel bij en zag inderdaad een soort donkerroze bal zitten. Google is je beste vriend op zo’n moment en toen begon het balletje (ha ha) te rollen.

Meteen belde ik mijn verloskundige, want het was nog binnen de zes weken na mijn bevalling. Ik mocht diezelfde middag nog komen. Ze bekeek de boel en stelde wat vragen en toen bleek dat ik, zoals Google me al verteld had, een verzakking had van waarschijnlijk mijn baarmoeder en mijn blaas. De een leunde op de ander, waardoor alles naar beneden zakte. Wat ik dus voelde toen ik met mijn hand in mijn vagina ging, was mijn blaas. Dat verklaarde een hoop. Het was het gevolg van de zware bevalling van mijn dochtertje. De spieren waren verslapt en er had flink wat druk op gezeten, waardoor de boel was gaan hangen.

Een verzakking van bijna een jaar

Ik kreeg oefeningen mee om mijn bekkenbodem sterker te maken en mocht geen zware dingen tillen. Lastig wel, met een pasgeboren baby en een zoontje van twee jaar. Maar, ik deed mijn best. Ook deed ik braaf mijn oefeningen en gelukkig kwam er elke week wat meer verbetering in. Al met al ben ik toch wel bijna een jaar bezig geweest met oefeningen doen, weer langs de huisarts voor controle, fysiotherapie en letten op niet te zwaar tillen.

Nu, anderhalf jaar later, kan ik gelukkig eindelijk zeggen dat het probleem helemaal weg is. Ik vertel mijn verhaal zodat andere vrouwen het kunnen herkennen en niet de schrik van hun leven krijgen als ze alleen maar even rustig een plasje willen doen.”

Wow, dit neemt een verloskundige allemaal mee naar een thuisbevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme