Snelle bevalling van korter dan 4 uur? Dat is een stortbevalling

Zwanger Maartje Scheffer 26 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Verloskundigen spreken van een stortbevalling als je binnen vier uur of korter bent bevallen. Dat klinkt als een droom voor iedere zwangere, maar is zo super snel bevallen wel zo fijn voor moeder en baby? We zetten de voor- en nadelen van een bevalling in een stroomversnelling op een rij.

Bevallingen kunnen soms wel dagenlang duren, maar in sommige gevallen vliegt de baby er als het ware uit en kun je spreken van een stortbevalling. De bevalling duurt dan vier uur of nog korter bij een eerste bevalling. Bij een tweede kan het dan allemaal nóg sneller gaan. Soms halen vrouwen het ziekenhuis niet eens door de snelheid.

Wat veroorzaakt een stortbevalling?

Je kunt een stortbevalling niet plannen, en verloskundigen zijn het er niet over eens wat de kans op een stortbevalling vergroot. Het is ook niet bewezen dat snel bevallen erfelijk bepaald is. Wel kan het zo zijn dat vrouwen met een razendsnelle bevalling meer ontvankelijk zijn voor de bevallingshormonen als oxytocine en prostaglandine.

Voordelen van een stortbevalling

Kortere duur van de pijn

Een stortbevalling betekent natuurlijk ook dat je minder lang de pijn van de bevalling hoeft te verduren. En dat is natuurlijk een fijne gedachte!

Fijner voor de baby

Baby’s zitten over het algemeen veel korter in het baringskanaal tijdens een stortbevalling. Dat zorgt voor minder langdurige druk op hun hoofdje en waarschijnlijk ook een minder grote kans op fysieke klachten na de geboorte.

Geen grotere kans op uitscheuren

Je denkt misschien dat snel bevallen ook de kans op uitscheuren vergroot, maar dat is niet zo. Een supersnelle bevalling heeft vooral te maken met de ontsluiting die snel gaat, maar niet zo zeer de uitdrijvingsfase, waarbij de baby naar buiten wordt geperst en je kunt uitscheuren. Het uitdrijven gaat meestal niet extreem sneller, waardoor de kans op uitscheuren niet groter is.

Nadelen van een stortbevalling

Paniek

Een stortbevalling kan een vrouw overweldigen en paniek veroorzaken. Je weet al niet wat je overkomt met een normale bevalling, laat staan zo’n rollercoaster versie ervan.

Bijkomen

Zowel moeder als baby zullen na zo’n bevalling wellicht extra moeten bijkomen. Wat is er in hemelsnaam net gebeurd? Het kan wat langer duren om dat écht te beseffen. Ook de baby kan iets meer schrikken en huilen vlak nadat hij wordt geboren, maar dat zal ook snel weer overgaan.

Te laat bellen

Vrouwen weten zelf vaak niet dat ze in een stortbevalling zitten, waardoor ze hun verloskundige soms te laat bellen of te laat in de auto stappen naar het ziekenhuis. In het ergste geval beval je dan zonder verloskundige of zonder pijnstilling, maar ook in dat soort gevallen komt een bevalling gewoon goed.

Meer naweeën

Na een snelle bevalling kun je meer last hebben van naweeën, die ervoor zorgen dat de baarmoeder weer terugkeert naar haar oorspronkelijke vorm. Na de stortbevalling kunnen die weeën nog net iets heftiger zijn.

Zó groot is je baarmoeder dus echt na de bevalling

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme