Zó groot is je baarmoeder dus echt na de bevalling

Gezondheid Valéry de Voijs 25 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

We kunnen ‘m allemaal nog herinneren. De Instagram post van Emily Ratajkowski waar ze vorig jaar een mega platte afgetrainde buik liet zien. Twee weken na haar bevalling welteverstaan. De post kreeg duizenden reacties, maar niet alle comments waren positief. Het zet vrouwen aan het denken: moeten we wel zó snel na een bevalling terug naar ons lichaam vóór de zwangerschap? Deze dokter geeft daar uitgebreid antwoord op. 

Jouw lichaam na de bevalling

Want begrijp ons goed. Cheers to alle vrouwen die wél drie weken na een bevalling met een platte buik op Instagram kunnen pronken. Een tikkie jaloersmakend kan het dan wel zijn, maar wij applaudisseren bij ieder lichaamstype. Voor alle vrouwen die wat meer moeite hebben met dat buikje, of grotere jeansmaat hebben wij goed nieuws. Niemand verwacht namelijk dat jij je ‘oude’ lichaam weer terug krijgt (meteen) na de bevalling.

Je lichaam heeft negen maanden een kind gedragen: give it some time. Met haar educatieve TikTok-video’s is dat precies wat dokter Dr. Jennifer Lincoln aan alle kersverse moeders wilt uitleggen. Op de vraag of jij die kilo’s zo snel mogelijk moet kwijtraken is Lincoln’s antwoord dan ook simpelweg: “nee, dat is niet normaal.”

De baarmoeder: before and after

Dat het niet normaal is om je oude lichaam in no time terug te krijgen bewijst Lincoln met een aantal visuele hulpmiddelen. In deze video laat ze bijvoorbeeld een model baarmoeder zien. Het is duidelijk te zien dat deze baarmoeder niet groot is; ongeveer de grootte van haar vuist. En dan komt de big surprise.

Ze laat vervolgens een model zien van een baarmoeder die beduidend groter is. Je kunt simpelweg niet verwachten dat je baarmoeder meteen weer het oude formaat aanneemt. “De baarmoeder is een geweldig orgaan – het groeit van de grootte van je vuist in de niet-zwangere staat om groot genoeg te zijn om een ​​baby ter grootte van een watermeloen vast te houden. Dit proces duurt ongeveer 40 weken, dus het is ZO belangrijk om te beseffen dat wat 40 weken nodig had om te groeien, niet in één dag zal krimpen.”

@drjenniferlincoln

Not the same as it was. And that’s ok! #asitwas #postpartum #obgyn #newbaby #bodypositivity

♬ As It Was – Harry Styles

Smullen maar! 5 x soepen bij het herstellen van je postpartum lichaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme