Smullen maar! 5 x soepen bij het herstellen van je postpartum lichaam

Algemeen Valéry de Voijs 11 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Een zwangerschap en bevalling vergt enorm veel van je lichaam. Of je nu op een natuurlijke manier bevalt, of door middel van een keizersnede, je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Er wordt dan ook aanbevolen om voldoende ijzer, vitamine B-12, en foliumzuur (ook wel vitamine B-11) in te nemen. En waar vind je nu meer vitaminen en mineralen dan in soep? Met deze vijf soepen herstellen vrouwen over heel de wereld hun postpartum lichaam.

Soep is het ideale gerecht om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Lizzy Swick, een Amerikaanse diëtiste zweert in ieder geval bij deze warme maaltijdsoepen: ‘vooral tijdens het herstel na een zwangerschap hebben vrouwen behoefte aan licht verteerbare maaltijden die helpen hun postpartum lichaam te herstellen, en hun hormonen weer in balans te krijgen’.

Vijf soepen

Met deze soepen vullen vrouwen over heel de wereld hun postpartum lichaam aan.

1. Zeewier soep

Vooral in Korea wordt de soep gevuld met zeewier vaak gegeven aan vrouwen na een bevalling. De soep is namelijk super hydraterend, wat extra belangrijk is als je borstvoeding geeft. Daarbij heeft deze soep een hoog calciumgehalte, wat weer goed is voor je botten. Ook vind je in zeewier veel ijzer, en vezels waardoor je darmen nog lekker blijven werken. Naast deze fijne voordelen bevat zeewier soep:

– Magnesium
– Zink
– Koper
– Omega 3, Omega 6
– Vitaminen A,C,E en B
– Kalium

2. Varkensazijn soep

In China zweren ze erbij: soep van varkensazijn. De soep wordt in China niet alleen gemaakt om de komst van het nieuwe gezinslid te vieren, maar ook om de aanmaak van borstvoeding te stimuleren. Omdat het veel eiwitten bevat kan deze soep ook helpen om vaginale wondjes te genezen.

5 manieren om al het moois aan je postpartum lichaam te vieren

3. Kruidige tomatensoep

Juist door het toevoegen van wat kruiden kan deze standaard tomatensoep worden omgetoverd tot een onmisbaar gerecht voor je postpartum lichaam. Dietiste Swick raad aan juist deze kruiden toe te voegen:

– Basilicum (goed tegen postpartum depressies)
– Peterselie (detoxen maar)
– Kurkuma (ontstekingsremmend)
– Knoflook (tegen bacteriën)

4. Kippensoep

In het zonnige Mexico eten vrouwen de Caldo de Pollo, oftwel kippensoep. In de eerste veertig dagen na de bevalling genieten kersverse moeders namelijk van de ‘cuarentena’: een periode waarin moeders met hun baby’s uitrusten en herstellen. Waarom veertig dagen? Omdat veertig dagen nodig zijn om je organen te herstellen. Juist in deze periode is het verstandig om wortels en kip te eten.

5. Groene papaya vis soep

In Vietnam staat de groene papaya vissoep op het menu in de kraamweek. En daar hebben die Vietnamezen best een goede reden voor. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen een duidelijke stijging hadden van hun ijzer en vitamine A na het eten van papaya en wortels. Daarnaast is papaya ook rijk aan:

– Vitamine A, C, E en K
– Magnesium
– Kalium
– Calcium

Enfin, bon appétit!

Je lichaam na de zwangerschap: het weer volledig omarmen is soms ingewikkeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme