Daar zit een luchtje aan! Deze lichaamsgeurtjes mag je niet negeren

Gezondheid Valéry de Voijs 11 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Het is heel normaal dat je weleens een beetje ruikt. Als je vanavond een paar knoflookteentjes door die pan gooit hoef je morgenvroeg niet verbaasd te zijn als jij geen ochtendkusje krijgt. En als je van je wekelijkse hot yoga class vandaan komt is het normaal dat je wel een douche kan gebruiken. Maar er zijn een paar van die lichaamsgeurtjes die je niet mag negeren.

‘Vrouwen zweten niet; ze glinsteren’ toch? Nou mooi niet. Ook de meest charmante vrouw zweet, gaat naar het toilet en heeft ‘s ochtends echt wel die tandpasta nodig. That’s life. Maar soms kun je aan je lichaamsgeur merken dat er iets niet helemaal in orde is.

Lichaamsgeurtjes die je niet mag negeren

Dit zijn zes van zo’n lichaamsgeurtjes die je niet mag negeren

1. Je voeten ruiken naar kaas

Ieuw, wat? Naar kaas? Als je voeten namelijk naar kaas ruiken, kan dit betekenen dat je last hebt van ‘tinea pedis’ (oftewel voetschimmel). Komt dit bekend voor? Dat is niet zo gek, want ongeveer tien procent van de mensen heeft wel eens last (gehad) van dit vervelende lichaamsgeurtje. Juist omdat de plekjes tussen je tenen warm en vochtig zijn, is de kans groter dat je hier last krijgt van eczeem. Het is slim om dit meteen te behandelen, want als je er niets aan doet kan de schimmel zich uitbreiden over de rest van je voet en kun je kloofjes, losse velletjes en puistjes krijgen (auw!)

Dit is waarom vrouwen altijd koude handen en voeten hebben

2. Je adem ruikt naar aceton

Zelf heb je het dus helemaal niet door, maar je merkt dat je gesprekspartner een stapje achteruit zet. Kom je erachter dat je adem naar ruikt, zul je met een kauwgompje vaak al een heel eind komen. Als je adem (en soms ook huid) nu naar aceton ruikt, kan er iets anders aan de hand zijn. Dit kan namelijk ook betekenen dat je diabetes hebt. Even checken met je dokter dus

3. Je afscheiding ruikt naar rotte vis

Jij weet echt wel hoe jouw VGG ruikt, dus als je afscheiding anders ruikt dan normaal, zul je dit meteen merken. Soms is zo’n verandering in lichaamsgeur heel goed te verklaren. Vlak voordat je ongesteld moet worden verandert je hormoonhuishouding waardoor ook je lichaamsgeur (zoals transpiratie of afscheiding) een ander luchtje kan hebben. Als jouw afscheiding nu opeens naar rotte vis ruikt, kan dit op iets anders wijze. Bijvoorbeeld een SOA, of bacteriële infectie. Zo’n bacteriële infectie klinkt best heftig, maar is met een zalfje goed te behandelen en komt bij een derde van de (vruchtbare) vrouwen voor.

4. Je hebt stinkende ontlasting

Ja hoor, pretty girls do poop en nee, we ruiken niet naar rozen. Maar wist je dat ontlasting in principe niet moet stinken? Ok, het ruikt niet heel aangenaam maar de ideale portie hoort dus niet echt te stinken. Ruikt jouw ontlasting bijvoorbeeld naar rotte eieren? Dan kan er iets aan de hand zijn met je eiwitstofwisseling. Het kan ook simpelweg komen door je antibioticakuur of andere medicatie. Nu hoef je natuurlijk geen uitgebreide dagelijkse inspectie uit te voeren, maar als de geur erg opvalt is het handig jouw stoelgang even in de gaten te houden

Getsie – dit zijn 6 mogelijke oorzaken van een slechte adem

5. Je adem ruikt naar rotte eieren

Je poetst drie keer per dag je tanden, verslindt een half pakje kauwgom per dag, en hebt nog steeds last van een onverklaarbare muffe geur als jij je mond open doet. Super annoying natuurlijk, vooral als je niet weet waar het vandaan komt. Misschien is er toch iets mis aan je gebit, en is het met en bezoekje aan de tandarts opgelost. Maar het kan ook komen doordat je een extreem droge mond heb (doordat je misschien snurkt?), last hebt van een longontsteking of lever- en nierproblemen

6. Je urine stinkt

We weten het allemaal: we moeten meer water drinken. Toch vergeten wet het weleens, of zijn we te druk om die waterfles bij te vullen. En dat zien we dan meteen terug in onze urine. Heb jij op zulke dagen extreem gele urine? Dan is dat jouw lichaam die je laat weten dat je uitgedroogd bent. Als jouw wc bezoek erg zoet ruikt (vaak omschreven als ‘appelgeur’) dan kan je een overschot aan glucose hebben. Zit er een visgeur aan? Dan kan het zijn dat je Trichomonas hebt. Dit is basically een SOA, maar – don’t worry, je hoeft het niet perse te krijgen van onbeschermde seks. Je kunt dit ook oplopen door het delen van handdoeken of washandjes.

5 onverwachte signalen dat je écht te weinig water drinkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezondheidsnet

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme