Wow, dit neemt een verloskundige allemaal mee naar een thuisbevalling

Kinderen Lisa van den Akker 27 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

De verloskundige komt goed voorbereid naar een thuisbevalling en kan veel meer medische situaties aan dan jij misschien in eerste instantie denkt. Het kan dan ook geruststellend zijn om te weten wat je verloskundige allemaal precies meeneemt naar een thuisbevalling. Wij vertellen het je graag.

In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in andere westerse landen bevalt thuis. We zijn dus een uniek land als het op bevallen aankomt. Hoogste tijd om je meer te vertellen over de befaamde thuisbevalling.

Wat neemt een verloskundige mee naar een thuisbevalling

Waarschijnlijk heb je geen idee wat je verloskundige allemaal meeneemt in haar tassen, en zit er echt veel meer in dan je in eerste instantie had verwacht. Zo kan ze een knip zetten indien dat nodig is en heeft ze alle spullen bij zich om je eventueel te hechten, inclusief verdoving, wel zo fijn. Ook een katheter kan ze gewoon thuis bij je inbrengen als de blaas geleegd moet worden.

Daarnaast heeft ze extra zuurstof bij zich voor de baby, mocht die dat nodig hebben. Maar ook eventueel voor de moeder. En ook medicatie die ze kan inzetten als de moeder erg veel bloed verliest. Het is dus niet zo dat ze alleen haar doptone en bloeddrukmeter mee neemt.

Georganiseerd

In de video hieronder zie je een verloskundige die laat zien wat ze allemaal bij zich heeft voor een thuisbevalling. Ze laat daarbij ook zien hoe georganiseerd en gestructureerd ze te werk gaat om ervoor te zorgen dat ze alles snel bij de hand heeft. Zo zijn er ook speciale gekleurde tasjes die bedoeld zijn voor specifieke noodsituaties, op die manier zorgt ze ervoor dat ze in alle situaties snel kan handelen.

https://youtu.be/hnMKEfw5QdM

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme