Kelly: ‘Mijn kraamweek was geweldig, mede dankzij mijn kraamverzorgende’

Persoonlijk Laurien Bleeker 23 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

De kraamweek, die eerste week met je pasgeboren baby, ervaart elke moeder anders. Kelly, voor het eerst moeder, had een schat van een kraamverzorgende. Daardoor heeft zij een geweldige kraamweek gehad: “De laatste dag nam ze haar massagetafel mee…”

Kelly (33): “Met een eerste kindje op komst had ik geen idee wat ik allemaal kon verwachten. Natuurlijk hoor je om je heen van alles van vriendinnen. Over kwaaltjes, over de bevalling en de kraamweek en de periode daarna. Maar ik moet zeggen dat dit vooral veel negatieve verhalen waren. Niet dat zij niet genoten van hun baby en alles daaromheen, maar toch werden vooral de minder leuke ervaringen op tafel gegooid.

Ik luisterde er altijd naar en had voor mezelf besloten dat ik alles op me af zou laten komen. We zien wel wat er gaat gebeuren, zo’n instelling. Je moet als je zwanger bent ook nadenken over dingen waar je nooit eerder over nagedacht hebt. Zo werd met tijdens een intake-gesprek met de kraamzorg gevraagd wat ik voor kraamweek wilde. Eh… Geen idee? Ervoor zorgen dat mijn baby drinkt en slaapt?

Wat voor kraamweek ik wenste… Ik had geen idee

Na een fijn gesprek besloten we: een rustige kraamweek met veel zorg en aandacht voor zowel mijn baby als mezelf. Ik vroeg om een vriendelijke kraamverzorgende die niet te veel op de voorgrond was. Ik wilde vooral kalmte en rust om me heen. Toen het einde van mijn zwangerschap naderde, zou ik thuis gaan bevallen. Ook daar zou de kraamverzorgende bij zijn, kreeg ik te horen. Maar het zou kunnen dat dit niet dezelfde zou zijn als degene in de kraamweek.

Rond de 39 weken braken mijn vliezen en startte mijn thuisbevalling. Op een gegeven moment kwam de kraamverzorgende binnen. Ik zat totaal in mijn bubbel, dus ik had het niet eens door. Tot ik een warme hand op mijn schouder voelde en een aanmoedigende opmerking zacht in mijn oor hoorde. Ik keek op en ze leek wel een engel, met een volle bos haar en een zachtaardig gezicht. En ik wist: zij moet ook in mijn kraamweek erbij zijn.

Na een prachtige bevalling verzorgde ze mij en mijn baby en dat was zo fijn. Ze was zo lief en voelde perfect de sfeer in de ruimte aan. Ze was er wanneer ik dat nodig had. Wat was ik blij toen ze vertelde dat ze er de hele week zou zijn. De eerste echte dag van de kraamweek stond ze in de ochtend voor de deur. Ik gaf haar meteen de sleutel van het huis zodat ze er de rest van de week zelf in kon. Ze leek niet alleen op een engel, ze was ook echt een engel. Alles nam ze uit handen en ik liet mijn baby met een gerust hart bij haar achter voor een paar uurtjes slaap voor mij.

Ik mis haar nog steeds

De volgende dag masseerde ze mijn voeten en benen voor het slapen gaan. De dag erna mijn handen en armen en op de laatste dag van de kraamweek nam ze een massagetafel mee. Ik kreeg een complete massage en voelde me bijna als herboren. Deze kraamweek heb ik zo genoten. Natuurlijk in de eerste plaats door mijn lieve baby, maar zeker niet in de laatste plaats door deze engel van een kraamverzorgende.

Af en toe mis ik haar nog.”

10x dingen waar je echt van wil genieten tijdens je kraamweek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme