Merel (36): ‘Ik overweeg een vierde kind, omdat ik de ruzies zat ben’

Ouderschap Laura Saija 3 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Merel zit elke dag tussen ruzie van haar drie kinderen in. Ze hoopt dat deze ruzies minder worden als er een vierde kind bij komt. “De dynamiek in huis wordt totaal anders als ze met z’n tweeën kunnen spelen en er geen ‘derde wiel’ bij is.”

“Vijf jaar geleden werd onze zoon Lux geboren. Tot onze grote vreugde bleek ik na een jaar weer zwanger. Ik voelde meteen dat deze zwangerschap anders was. Ik was een stuk misselijker en kon weinig verdragen. Een rondwandelende dreumes was eigenlijk al teveel voor mij.

Vierde kind

Toen we onze eerste echo kregen, bleek dat er niet één kloppend hartje was. Het waren er twee. We schrokken ons dood, maar tegelijkertijd waren we ook heel blij. Een gezin van drie, wie had dat durven dromen.

Ook was het heel zwaar, ik had veel hulp nodig van mijn familie. Lux was een enorm druk ventje en toen onze tweeling eindelijk geboren werd, begon hij nog meer aandacht op te eisen. De twee meiden, Jill en Kate, waren erg huilerig. Ik was blij op de momenten dat ik een keer mijn handen vrij had van kleine kinderen.

Ruzie

Nu we een paar jaar verder zijn, en de tropenjaren een beetje uitkomen, merk ik dat het allemaal een stuk makkelijker wordt. Iedereen is uit de luiers, kan zelfstandig eten en slaapt door. Helaas lopen we nu tegen een ander probleem aan.

Lux en zijn zusjes maken continu ruzie. Voor mijn gevoel ben ik de hele dag bezig met politieagentje spelen. Er zijn er altijd wel twee die ruzie met elkaar maken, dan is het weer Lux met Jill, dan zijn het de twee meiden tegen elkaar of het zijn Lux en Kate.

Spelen

Het gaat voornamelijk over speelgoed dat van elkaar afgepakt wordt, maar ook om in mijn ogen hele onzinnige dingen. Wie bijvoorbeeld op welke stoel mag zitten of wie er een bepaalde beker mag gebruiken.

Laatst kwam mijn moeder Kate ophalen voor een middagje naar de speeltuin en toen merkte ik dat Lux en Jill opeens heel lief konden spelen. Een week later ging mijn moeder met Jill naar de speeltuin en konden Lux opeens heel lief met z’n andere zusje spelen.

Dynamiek

Hoe vaker we er één kind tussenuit begonnen te halen, hoe meer het erop leek dat een even getal kinderen voor meer rust zorgde. De dynamiek in huis wordt totaal anders als ze met z’n tweeën kunnen spelen en er geen ‘derde wiel’ bij is.

Het is zelfs zo goed voelbaar, dat we nu overwegen om voor een vierde kind te gaan. Puur om de dynamiek in het gezin te herstellen en minder conflict te creëren. Ik hoor ook in mijn omgeving ervaringen van mensen die zeggen dat je voor een vierde moet gaan als je ruzies wil beperken.

Tropenjaren

Het enige waar ik echt tegenop zie is weer een babyperiode. Ik heb het zo zwaar gehad in de vorige tropenjaren, dat zie ik echt niet weer zitten.”

Simone (32): ‘Mijn schoonouders kregen ruzie tijdens het oppassen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme