Alles wat je wilt weten over oxytocine (en waarom je dit nodig hebt voor je bevalling)

Bevallen Laurien Bleeker 11 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Oxytocine staat ook wel bekend als het knuffelhormoon, liefdeshormoon of gelukshormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij je bevalling en ook bij het geven van borstvoeding.

Dat komt omdat oxytocine ervoor zorgt dat je baarmoeder samentrekt en de weeën goed op gang komen. Je hebt het dus nodig voor een voorspoedige bevalling.

Ook na je bevalling heeft het hormoon verschillende functies en het mooie is dat je verschillende dingen kan doen om de productie van oxytocine tijdens en na je bevalling te stimuleren.

Wat is oxytocine?

We zetten alles wat je wilt weten over oxytocine voor je op een rij.

Wat doet oxytocine in je lichaam?

Oxytocine wordt afgegeven in de hypothalamus in je hersenen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je je kind knuffelt, bij huid-op-huid contact, bij vrijen en kussen. Het hormoon zorgt ervoor dat je gehecht raakt aan een ander, dat je iemand vertrouwt en graag bij iemand bent. Niet gek dus dat het ook wel het knuffelhormoon of liefdeshormoon genoemd wordt.

Welk gevoel geeft oxytocine?

Tijdens je bevalling komt oxytocine vrij om de weeën te stimuleren en de geboorte van je baby makkelijker te maken. Daarna bevordert oxytocine het op gang komen van borstvoeding en zorgt het voor een hechte emotionele band tussen jou en je baby. Een belangrijk stofje dus!

Oxytocine tijdens je bevalling

Het knuffelhormoon zorgt er tijdens je bevalling voor dat de spieren van de baarmoeder samentrekken. Daardoor komen de weeën op gang en die heb je nodig voor de ontsluiting van de baarmoedermond. Oxytocine is dus erg belangrijk en dit wordt door je lichaam dan ook vanzelf vrijgegeven. Het helpt als je ontspannen bent en positief in je bevalling staat. Bovendien stimuleert oxytocine de afgifte van endorfine, wat een soort natuurlijke pijnstiller is.

Hoe krijg je meer oxytocine?

Je kunt de aanmaak van oxytocine tijdens je bevalling zelf ook stimuleren. Zo komt het hormoon vrij bij aanraking: je kunt dus je partner of bijvoorbeeld een doula je laten masseren of knuffelen. Ook ontspanning en je goed en veilig voelen helpen mee aan de aanmaak van het hormoon. Zorg er daarom voor dat je bevalt in een omgeving of ruimte waarin jij je op je gemak voelt. Dat kan thuis zijn, maar ook in het ziekenhuis. Creëer een rustige omgeving met zacht, gedimd licht, eventueel rustgevende muziek en neem een comfortabele positie aan waarbij je vrij kan bewegen, wanneer dit mogelijk is.

Synthetische oxytocine

Soms komt de aanmaak van oxytocine niet goed op gang tijdens je bevalling. Dat kan met verschillende factoren te maken hebben: je voelt je niet op je gemak of je ervaart te veel pijn. Er kan dan, in overleg met jou, besloten worden om de bevalling op te wekken. In dat geval krijg je synthetische oxytocine toegediend via een infuus. Dit gebeurt om de weeën op gang te krijgen of om een en ander te versnellen.

Het gelukshormoon na je bevalling

Na de geboorte van je baby zorgt de oxytocine in je lijf ervoor dat je baarmoeder samentrekt. Hierdoor wordt het bloedverlies minder en na een tijd is je baarmoeder weer net zo klein als voor je zwangerschap. Het geven van borstvoeding direct na de bevalling stimuleert de afgifte van oxytocine en andersom werkt het ook: het knuffelhormoon stimuleert de borstvoeding. Ook zorgt het hormoon voor een goede hechting tussen jou en je baby.

5x de beste yogahoudingen voor tijdens de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme