Maartje Scheffer
Maartje Scheffer Mind 11 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Intrusies als moeder: negatieve, enge gedachtes over je baby

Wel eens als moeder gedacht wat er zou gebeuren als je je baby even alleen zou laten in bad, of als hij van de trap zou vallen? Dat zijn intrusies, en die kunnen behoorlijk heftig zijn. Je bent gelukkig niet de enige moeder die te maken heeft met intrusies: negatieve, enge gedachtes over je baby.

Het is natuurlijk niet iets waar de meeste moeders even over praten, die gedachtes over de dood van je baby, ongelukken die je baby kunnen overkomen of de angst dat je baby iets overkomt. Waar komen die gedachten vandaan en hoe kom je van intrusies af?

Intrusies

Enge, gekke gedachtes waar je jezelf anders nooit mee associëren kunnen je erg overvallen als je net bent bevallen van een baby. Dat worden intrusies genoemd, en komen volgens onderzoek bij 91 procent van de moeders en 88 procent van de vaders voor. Je bent dus absoluut niet de enige, en zeker geen gevaarlijke of slechte moeder. Gedachtes over verdrinking, het vallen van je baby, ongelukken of ziekte bij je baby: het valt hier allemaal onder.

Waarom heb je die negatieve gedachten over je baby?

Onderzoekers denken dat moeders deze gedachten hebben als een soort waarschuwing voor dingen waarvan je juist níet wilt dat ze gebeuren. Als ouder wil je je kind daar tegen beschermen, maar de verantwoordelijkheid die nieuwe ouders voelen over hun baby kan zo overweldigend zijn dat dit resulteert in onbewuste overbezorgdheid. Dat zorgt dan weer voor die vervelende intrusies.

Het is dan ook niet gek dat intrusies vooral voorkomen bij ouders in de eerste zes maanden met hun pasgeboren baby. Dan word je het meest overvallen door deze nieuwe, grote verantwoordelijkheid. Vooral als je gevoelig bent voor angst, is de kans groot dat je af en toe wordt overvallen door zo’n gedachte.

Schaamte en schuldgevoel

Gedachten over wat er zou gebeuren als je je baby’s hoofd onder water houdt, is iets wat veel vrouwen niet zomaar delen. Intrusies gaan dan ook gepaard met veel schaamte, schuldgevoel en onzekerheid over jezelf als moeder. Zeker als je net moeder bent geworden, overstroomt van hormonen en overrompeld bent als slaapgebrek, kan dit erg heftig zijn.

Maar wees gerust: deze gedachtes heb je dus juist omdat je waarschuwingssysteem in je brein wilt voorkomen dat dit je baby overkomt. Eigenlijk ben je dus een hele beschermende ouder met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, die haar baby leed wil besparen.

Wat doen bij intrusies?

Af en toe een intrusie krijgen is normaal en is wellicht nog goed te handelen, wetende dat het voortkomt uit jouw verantwoordelijkheidsgevoel. Veel intrusies hebben is ook normaal, maar dan kan het een stuk vervelender worden. Dan kan het een goed idee zijn om je brein tot rust te brengen met mindfulness oefeningen die je kunt doen als je zo’n intrusie krijgt. Weet ook dat je hierover kunt praten met je partner, vriendinnen, familie, je verloskundige en eventueel een psycholoog.

Merk je dat de intrusies dwangmatig worden of obsessief, bespreek dit dan altijd met je verloskundige, huisarts of psycholoog. Het kan namelijk ook hand in hand gaan met een postpartum depressie.

Postpartum depressie bij mannen: dit moet je weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme