Aankomende menstruatie of toch zwanger? Zo herken je het verschil

Zwanger worden Sophie Nortier 7 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Zowel bij PMS als bij een zwangerschap staat je lijf bol van de hormonen. Veel van de zwangerschapssymptomen lijken overeen te komen met PMS klachten, maar toch zijn er subtiele verschillen die jou kunnen vertellen of het een aankomende menstruatie is of dat je zwanger bent.

Je bent gestopt met anticonceptie en bent met je lief druk bezig om zwanger te raken. En dan komt het einde van je cyclus in zicht en voel je van alles gebeuren in je lichaam, maar is het de aankomende menstruatie of ben je zwanger?

PMS

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een verzameling aan psychische en fysieke klachten rond de menstruatiecyclus. Deze klachten kunnen je precies vertellen wanneer jij je menstruatie kunt verwschten. Een uitgebreidere uitleg over dit fenomeen beschreven we eerder in het artikel Elke maand weer die PMS klachten… maar wat is het nou precies?.

De grap is alleen dat de PMS klachten die je kunt ervaren veel overlap hebben met vroege zwangerschapssymptomen. Dit kan dus erg verwarrend zijn wanneer je actief zwanger probeert te raken en dit aan je lichamelijke signalen probeert te herkennen. Waarom dit zo op elkaar lijkt heeft allemaal te maken met hormonen.

Progesteron, oestrogeen en hCG

Wanneer de ovulatie eraan komt, maakt je lichaam progesteron aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies opbouwt zodat het bevruchte eitje zich kan innestelen en verder kan ontwikkelen tot een embryo.

Wordt de eicel niet bevrucht? Dan bouwt de progesteron zich weer af en stoot je lijf het slijmvlies en eicelletje af; de menstruatie. De progesteron wordt dus elke cyclus aangemaakt en in combinatie met het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat altijd in je lijf rond giert, is dat precies wat er voor die klachten kan zorgen.

Vrouwen die veel last hebben van PMS kunnen vaak ook op basis van de lichamelijke signalen hun ovulatie aan voelen komen. Is dit voor jou wat lastiger? Dan kun je bijvoorbeeld ook gebruikmaken van de basale temperatuurmethode, de Billings ovulatiemethode of ovulatietesters.

En ben je inderdaad zwanger, dan maakt je lichaam vanaf de innesteling ook het hormoon hCG (Humaan choriongonadotrofine) aan. Dit is bij veel vrouwen dan ook de boosdoener als het gaat om de bekende ochtendmisselijkheid. Heb jij hier last van? Lees dan ook eens het artikel met tips tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Overeenkomende klachten aankomende menstruatie of zwanger zijn

Klachten die je zowel bij aankomende menstruatie als bij een vroege zwangerschap kunt ervaren zijn:

 • opgeblazen gevoel
 • gevoelige borsten
 • darmklachten
 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • vocht vasthouden
 • hoofdpijn
 • prikkelbaarheid
 • spierpijn
 • doorbraakbloedingen
 • buikpijn en kramp

Maar bij een aantal hiervan is er toch een herkenbaar verschil wanneer het om zwangerschapssymptomen gaat of om een aankomende menstruatie.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Ongeveer negen dagen na de bevruchting vindt de innesteling plaats. Hierbij kan het zijn dat je wat kramp ervaart en dat er wat bloed vrijkomt. Dit kan makkelijk verward worden met ongesteldheid, omdat het rond dezelfde tijd in de cyclus plaatsvindt.

Het verschil is dat een innestelingsbloeding vaak lichter is en korter duurt, dan een menstruatie. We hebben alle aanwijzingen eerder omschreven in een apart artikel over de verschillen tussen innestelingsbloeding en menstruatie.

Ben je zwanger en heb je last van bloedingen, dan is het altijd verstandig om dit aan te kaarten met je verloskundige. Met een lichte bloeding is de kans groot dat er niks aan de hand is, maar je kunt hierbij maar beter het zekere voor het onzekere nemen en het even laten checken.

Prikkelbaarheid; symptoom van zwanger zijn of aankomende menstruatie?

Prikkelbaarheid past zowel bij PMS als bij een zwangerschap. Het verschil is alleen dat het vaak op een ander moment voorkomt. Bij PMS ben je vaak vlak voor de menstruatie prikkelbaar. Ben je zwanger, dan gebeurt dit wat later. Dit zou dus een aanwijzing kunnen zijn dat je zwanger bent.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is vaak ook een van de zwangerschapssymptomen. Als je zwanger bent komt dit vooral voor in het begin voor en minder vaak bij een aankomende menstruatie. Je kunt je wel ontzettend uitgeput voelen door je menstruatie, maar dit is vaak pas wanneer je al ongesteld bent.

Zeker weten of je zwanger bent?

Wil je zeker weten of je zwanger bent? Dan kun je het beste een test doen. Geeft ‘ie aan van niet, maar zegt je lichaam naar jouw gevoel van wel? Wacht dan een weekje en doe opnieuw een test. Het kan namelijk zo zijn dat het hCG-level nog niet hoog genoeg is voor de test, omdat zowel de ovulatie als de innesteling op verschillende momenten in de cyclus kunnen gebeuren.

Ben je wel zwanger? Dan is het goed om zelf alvast het een en ander te ondernemen, voordat je bij de verloskundige terecht kunt. Het is namelijk erg belangrijk om al in deze prille fase goed voor jezelf en de baby te zorgen.

Heb je regelmatig last van angst- of paniekgevoelens? Dan kan dit PMS zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme