Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen!

Body Rachelle Weiler 20 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger probeert te worden, kan je lichaam je soms behoorlijk onzeker maken. Zou het gelukt zijn? Ben je zwanger? Of zal je toch weer ongesteld gaan worden?

Een innestelingsbloeding zou een eerste symptoom kunnen zijn dat kan duiden op een zwangerschap.

Wat is een innestelingsbloeding?

Een van de eerste symptomen die kunnen duiden op een prille zwangerschap, is een innestelingsbloeding. Dit is een kortdurende bloeding die kan ontstaan op het moment dat de bevruchte eicel zich innestelt in het baarmoederslijmvlies. Tijdens dit proces kan er een adertje worden geraakt, waardoor je wat bloed verliest.

Een innestelingsbloeding is geen voorwaarde voor een succesvolle zwangerschap. Slechts 20 tot 30% van de vrouwen geeft aan een innestelingsbloeding gehad te hebben. De rest heeft helemaal niets gemerkt van de innesteling.

Het innestelen van de bevruchte eicel vindt meestal plaats tussen de 5 en 12 dagen na je ovulatie. Om een innestelingsbloeding dus te kunnen herkennen, is het belangrijk dat je weet wanneer je ovuleert. Dit kan je doen aan de hand van ovulatietesten, de Billingsmethode of het bijhouden van je basale lichaamstemperatuur.

Innesteling of vroege menstruatie?

  • Een innestelingsbloeding dient zich dus meestal tussen de 5 en 12 dagen na de ovulatie aan. Normaal gesproken zou dit dus eerder zijn de je menstruatie, die gemiddeld genomen 14 dagen na je ovulatie begint.
  • Een innestelingsbloeding is over het algemeen qua hoeveelheid een stuk minder dan een menstruatie. Soms duurt een innestelingsbloeding maar een paar uur, soms een paar dagen. Toch is de hoeveelheid altijd minder.
  • De kleur van een innestelingsbloeding is meestal roze of bruin. Ook helder rood bloed komt voor, net zoals het spontaan krijgen van een bloedneus.
  • Een innestelingsbloeding bevat weinig tot geen echte stolsels, zoals die wel voorkomen tijdens je menstruatie.
  • Een innestelingsbloeding neemt in intensiteit niet toe, zoals dat bij een menstruatie vaak wel het geval is.
  • Bij een innestelingsbloeding weinig fysieke klachten ervaren. Waar een menstruatie vaak gepaard gaat met een opgeblazen, zwaar gevoel, rug- en buikkrampen, zijn de klachten bij een innesteling vaak minimaal.

Een korte luteale fase

Heb je tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie toch te maken met een bloeding die langer aanhoudt en heviger wordt in hoeveelheid? Dan is waarschijnlijk toch jouw menstruatie vroeger begonnen.

Als jouw luteale fase – de fase tussen de eisprong en de menstruatie – echter consequent korter is dan 11 dagen, is het belangrijk om hier actie op te ondernemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme