Pijn tijdens de seks als je zwanger bent? Dit kunnen de oorzaken zijn

Zwanger Valéry de Voijs 28 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Seks en zwangerschap: het kan een fantastische combinatie zijn. Door de veranderingen in jouw hormoonhuishoudingen kan het namelijk zijn dat jij opeens veel meer zin hebt in seks. Heel leuk, zou je denken. Tot jij tijdens of na de seks plotseling een pijnlijk gevoel ervaart. De mogelijke oorzaken hiervan bespreken wij hier.

Niet getreurd. Naast mogelijke oorzaken geven we ook tips om het pijnlijke gevoel te voorkomen of verminderen. Op die manier kunnen jij en je partner tóch nog van elkaar genieten.

Pijn tijdens de seks als je zwanger bent

De hormonen schieten door je lijf en jij bent nog nooit zo horny geweest, of juist niet. Hoe dan ook kan een pijnlijke gevoel tijdens de seks roet in het eten gooien. Hier kunnen een aantal mogelijke oorzaken voor zijn (waarvan de ene oorzaak iets onschuldiger dan de ander). Het is daarom altijd belangrijk om jouw klachten te bespreken met je huisarts of verloskundige.

1. Je lichaam verandert

Jouw buik is (helaas) niet het enige dat verandert tijdens de zwangerschap. Jouw borsten en tepels zullen veel gevoeliger zijn dan normaal. Daarbij kunnen je benen meer vocht vasthouden wat pijnlijk of vervelend kan aanvoelen. Ook kan jouw blaas een drukkend en irritant gevoel gevoel. Kortom: niet alleen van de buitenkant, maar ook aan de binnenkant verandert jouw lichaam.

Al die veranderingen kunnen ervoor zorgen dat jij pijn ervaart tijdens de seks als je zwanger bent. Communicatie is de key. Probeer dus samen met jouw partner een fijne positie te vinden die voor jullie beiden comfortabel is. Kleine tip: probeer het liggend op één zij. Dit kan de druk van je benen en buik verlichten.

2. Je bloedvolume wordt meer

Wist je dat de bloedstroom van zwangere vrouwen tot wel 45 procent kan toenemen? Dat is niet niks. Die verhoogde bloedstroom is ook merkbaar in jouw private parts. Dit veroorzaakt opgezwollen schaamlippen of een grotere clitoris. Tijdens de seks kan dat óf enorm fijn zijn (voor de gelukkigen onder ons: jouw hoogtepunten zullen nog lekkerder voelen). Voor de minder gelukkigen onder ons betekent dat een drukkend en pijn gevoel tijdens de seks als je zwanger bent.

3. Je hormonen veranderen

Nu kunnen hormonale veranderingen ook een rol spelen als jij pijn hebt tijdens de seks als je zwanger bent. Het hormoon oestrogeen is namelijk verantwoordelijk voor het vochtig worden van jouw vulva. Wanneer jouw oestrogeen aanmaak daalt tijdens de zwangerschap, zul je minder vochtig worden. Dit kan vervolgens zorgen voor het pijnlijke gevoel tijdens de seks. Vaak kan glijmiddel al een uitkomst bieden. Toch is het belangrijk om jouw klachten te bespreken met jouw huisarts of verloskundige.

4. Je hebt een infectie

Klinkt nasty, maar dit valt wel mee. Het is vooral heel vervelend en pijnlijk. Een infectie kan namelijk zorgen voor behoorlijk wat roodheid, een branderig gevoel en jeuk. Omdat jouw glucosespiegel verandert tijdens de zwangerschap, kan dat invloed hebben op de hormoonhuishouding in jouw vagina. Dit kan zorgen voor een vaginale schimmelinfectie wat ontzettend vervelend is. Gelukkig is het (meestal) goed te behandelen en is een crème van de drogist al genoeg.

5. Je hebt een SOA

Niet alleen een schimmelinfectie, maar ook een SOA kan de oorzaak zijn van pijnlijke seks tijdens de zwangerschap. Net als een infectie, zul jij pijn hebben aan je vagina. Daarbij zul je vaak ook pijn voelen bij het plassen. In dit geval is het erg belangrijk met jouw huisarts of verloskundige te praten. Een SOA is namelijk niet alleen vervelend voor jou en je partner, maar kan ook de gezondheid van je baby beïnvloeden. Zo kan herpes bijvoorbeeld neurologische problemen veroorzaken en zou gonorroe een vroeggeboorte kunnen veroorzaken.

Treat yourself; 5x de fijnste sextoys voor jouw plezier

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme