De oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap

Kinderen Sophie Nortier 22 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Het kan flink schrikken zijn wanneer je bloedverlies tijdens de zwangerschap ervaart. Het hoeft niet perse ernstig te zijn, maar let wel op de volgende dingen.

Gelukkig hoeft bloedverlies niet altijd te duiden om een ernstige situatie. Het komt namelijk in de eerste zestien weken voor bij ongeveer een op de vijf vrouwen. Tussen de twintig en veertig procent van deze gevallen is in het eerste trimester. Bloed wil niet meteen betekenen dat je een miskraam krijgt. Het kan ook een aantal andere oorzaken hebben. Ongeveer vijftig procent van de zwangerschappen met bloedverlies verlopen zonder enige problemen.

Oorzaken bloedverlies tijdens de zwangerschap

  • Een wondje aan de baarmoedermond kan ervoor zorgen dat je wat bloed verliest. De baarmoedermond is tijdens de zwangerschap dunner dan normaal, hierdoor kan deze sneller beschadigen door bijvoorbeeld seks. Verder kan dit absoluut geen kwaad.
  • Wanneer het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder kan dit voor wat onschuldig bloedverlies zorgen.
  • Bloedverlies vanuit de placenta. In het begin van de zwangerschap is de placenta nog geen één geheel, dit ontwikkeld zich langzaam. Tijdens dit proces kan ook bloedverlies optreden.
  • Aambeien komen veel voor bij zwangere vrouwen en kunnen ervoor zorgen dat je tijdens het plassen bloedverlies ervaart.
  • Pseudo-menstruatie: een beetje bloedverlies tijdens de zwangerschap op het moment dat je eigenlijk ongesteld zou worden.

Miskraam en buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je geen last hebt van buikkrampen, dan heeft het bloedverlies waarschijnlijk een andere oorzaak dan een miskraam. Maar een flinke bloeding aan het begin van de zwangerschap is wel een reden om aan de bel te trekken. Veel bloedverlies, vóór zestien weken kan op een miskraam wijzen.

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is te herkennen aan een lichte tot zware bloeding in het begin van je zwangerschap. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid, de neiging tot flauwvallen en pijn in de onderbuik. In dit geval moet je altijd een arts inschakelen om de oorzaak van het bloedverlies te controleren.

Einde zwangerschap

Als je tegen het einde van je zwangerschap, dichtbij de uitgerekende datum wat bloed verlies is dit een teken dat je binnenkort zal gaan bevallen. Ook bij het breken van de vliezen is het mogelijk wat bloed te verliezen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme