‘Je kind mag niet bij je in bed’ en nog meer opmerkingen van de moedermaffia

Opvoeden Julia van Buuren 29 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Tegenwoordig kunnen veel (aanstaande) moeders niet meer om de moedermaffia heen. Zowel online als offline kan er als moeder namelijk veel ongevraagd advies op je af komen.

Juiste wijze van opvoeden

Volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek is de moedermaffia een groep moeders die zich vol overgave stort op alle aspecten die bij het moederschap horen, en bepaalde opvattingen heeft en uitdraagt over de juiste wijze van opvoeden en het vervullen van het moederschap. Hierbij kun je denken aan het geven van borstvoeding, bevallingsmethoden, kinderopvang en werken in combinatie met een gezin.

Opmerkingen van de moedermaffia

De moedermaffia uit kritiek op andere moeders, die volgens hen het moederschap niet op de juiste manier aanpakken. Je kunt haast niet meer ontsnappen aan die kritiek, zeker nu het zo makkelijk is om via social media je ongezouten mening te geven.

Ben jij bekend met de moedermaffia? Dan heb je deze opmerkingen vast wel eens voorbij horen komen.

1. Je baby mag niet bij jou in bed slapen

Veel moeders willen graag dat hun pasgeboren baby dicht bij hen in de buurt slaapt. Een co-sleeper kan hier een passende oplossing zijn, maar er zijn ook moeders die het liefst met hun baby in één bed slapen. Volgens de moedermaffia is dit een absolute no-go.

2. Je kind gaat te vaak naar de opvang

Als moeder is het soms een grote uitdaging om alle ballen hoog te houden. Gelukkig is daar dan de kinderopvang die wat last je schouders kan nemen. Ook hier heeft de moedermaffia vaak een duidelijke mening over. Je kinderen meerdere keren per week naar de opvang brengen? Dat kan echt niet. Je hebt immers zelf gekozen om kinderen te krijgen, dan moet je er ook zelf voor zorgen.

@vita.cleo

Owee owee, als je je kind op de creche durft te zetten! #moedermaffia #creche #moederschap #moedersvantiktok #sketch #humor

♬ origineel geluid – Vita Cleo

3. Zelf eten koken is het beste

Tegenwoordig zijn er veel kant-en-klare potjes te vinden voor baby’s. Dit kan soms makkelijk zijn als je een drukke dag hebt gehad of ergens anders eet. Toch denkt de moedermaffia hier anders over. Zelf gezond en vers eten koken is namelijk het allerbeste voor je kindje. En, wellicht overbodig om te zeggen, maar suiker is al helemaal uit den boze.

4. Er is geen betere voeding dan borstvoeding

Iedere moeder kiest zelf, om welke reden dan ook, of ze flesvoeding of borstvoeding gaat geven. Hier is alleen niet altijd begrip voor. Veel moeders vinden borstvoeding namelijk de enige en beste opties voor je kindje. Zo groeien ze immers het beste, vindt de moedermaffia.

5. Je mag niet klagen

Kinderen zijn het mooiste geschenk dat je kunt krijgen, en je houdt van niemand zoveel als van je eigen kinderen. Maar het leven van een moeder gaat niet altijd over rozen. Weinig slapen, een sprongetje, of gewoon een dag waar alles op tegen zit; soms is het gewoon even heel erg zwaar. Vaak moet dit gevoel er uit want dat lucht enorm op. Desalniettemin ziet de moedermaffia het liefste dat je elke dag je dankbaarheid uitspreekt.

6x zo deal je met de moedermaffia

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen