6x zo deal je met de moedermaffia

Opvoeden Laura Saija 26 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De moedermaffia. Je ontkomt er bijna niet aan. Je komt het schoolplein oplopen en je ziet ze al staan. Het vaste kliekje, dat je met een vuile blik aankijkt. Af en toe krijg je een sneer, direct of indirect over de opvoeding van je kind.

En niet alleen op het schoolplein, je komt het overal tegen. Waarschijnlijk al als je op je kraambed ligt en de eerste visite langskomt. Opmerkingen over de manier waarop je de luier verkeerd om doet, kritiek op je bevalling of afkeuring op de manier waarop je je baby voedt.

Zo deal je met de moedermaffia

Ze zijn overal, zichtbaar en onzichtbaar. Niet voor niets de maffia genoemd. Een groep moeders die graag haar mening geeft en opdringt. Zij doen het goed en jij doet het fout. Dat brengt een hoop onzekerheid met zich mee.

Hoe deal je met deze club waar je niet vanaf komt?

1. Wees zelfverzekerd

Je bent geen slechte moeder. Ook niet na een opmerking van een andere moeder omdat je iets ‘anders’ doet. Je bent geen slechte moeder omdat je niet in het perfecte plaatje past. Zolang je je kinderen voedt, verzorgd en lief hebt, kom je al een heel eind. Wees zelfverzekerd over de manier waarop jij je kind opvoedt en laat je niet gek maken door een opmerking van de moedermaffia.

2. Laat je niet kennen

Krijg je wel zo’n sneer van de moedermaffia over je manier van opvoeden. Laat je niet kennen. Ook al raakt het je diep van binnen, onthoudt dat je geen slechte moeder bent. Hou je sterk voor je eigen kinderen.

3. Blijf jezelf

Pas je zeker niet aan omdat je een opmerking hebt gekregen. Heb je bijvoorbeeld net van de moedermaffia gehoord dat je de verkeerde fles gebruikt voor je baby of te veel borstvoeding geeft, ga dan eens na of dit waar is. Als je echt twijfelt, kun je altijd nog advies vragen aan een professional.

4. Hou op met vergelijken

De moedermaffia vergelijkt zichzelf met jou en vindt haar eigen manieren beter. Terwijl jij op jouw beurt jouw eigen manier beter vindt. Vergelijken in het moederschap is een slecht idee. Als jij jezelf begint te vergelijken en anderen beoordeeld dan ben je op dezelfde manier bezig.

5. Start een positief gesprek

Probeer eens een positief gesprek te starten door een praatje aan te knopen met een moeder en een andere moeder complimenten te geven. Je zal zien dan je positieve reacties terug krijgt. Veel leuker dan achter iemands rug negatief te praten. Ook kun je proberen om een negatief gesprek met een andere moeder om te buigen tot een positief gesprek.

6. Zet ze op hun plek

Ben je al zelfverzekerd, positief, jezelf en vergelijk je niet? Zet die moeder van de moedermaffia dan eens op haar plek. En doe dat dan vooral bij de queen bee, waar de rest van de moeder bij staat. Ze waren al niet je vriendinnen dus je hebt niet te verliezen. Misschien alleen maar te iets te winnen, want er zal zeker een moeder bij zitten die respect voor je heeft.

Iris (25): ‘Ik heb geen vriendinnen op het schoolplein’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen