Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 26 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: ruim 1 op de 10 vrouwen ervaart mentale klachten na zwangerschap

Dat een zwangerschap en bevalling mentaal impact op je hebben, zal je misschien niet verbazen. Nu blijkt uit onderzoek dat 1 op de 10 vrouwen mentale klachten ervaart na de zwangerschap.

Dit blijkt uit de landelijke Monitor Middelengebruik en Zwangerschap van het Trimbos-instituut. 1 op de 10 vrouwen voelt zich na de zwangerschap onder andere somber, ongelukkig of zenuwachtig.

Mentale gezondheid rondom zwangerschap

De uitkomst van dit onderzoek is een eerste stap om de mentale gezondheid rondom een zwangerschap beter in beeld te krijgen. Uit het onderzoek blijkt dat sommige zwangere vrouwen of pas bevallen vrouwen kwetsbaarder zijn dan andere, bijvoorbeeld vrouwen zonder partner of vrouwen die ongepland zwanger zijn. Zij hebben relatief vaak na de zwangerschap mentale klachten.

“Deze nieuwe cijfers geven een eerste landelijk beeld en laten zien dat 11 procent van de vrouwen ná de zwangerschap mentale klachten ervaart”, vertelt projectleider Marloes Tuithof. “Het blijkt dus om een flinke groep vrouwen te gaan. Bovendien hebben deze mentale klachten waarschijnlijk niet alleen invloed op de vrouwen zelf, maar óók op hun kind. Voor professionals is het belangrijk om aandacht te hebben voor de mentale gezondheid, met name bij vrouwen met een extra kwetsbaarheid.”

Veel onduidelijkheid

De Monitor Middelengebruik en Zwangerschap focust zich grotendeels op het gebruik van alcohol, drugs en tabak van vrouwen en hun partners zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. Tuithof: “Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts een globaal beeld geven. De cijfers zijn vergelijkbaar met bevindingen uit buitenlands onderzoek, maar veel is nog onduidelijk. Zo weten we niet precies om wat voor mentale klachten het gaat, hoe lang deze klachten optreden en of vrouwen hiervoor hulp ontvangen. Daar is verder onderzoek voor nodig.”

In 2023 volgt verder onderzoek van het Trimbos-instituut naar de mentale gezondheid na een zwangerschap. Daaruit zal de ernst en de duur van de klachten duidelijker worden en zal blijken of de vrouwen hier hulp voor krijgen.

Heb je last pijn in je onderrug na de bevalling? Dit kan je eraan doen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme