Heb je last pijn in je onderrug na de bevalling? Dit kan je eraan doen!

Gezondheid Lisa van den Akker 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Een kindje maandenlang meedragen in je buik heeft een flinke aanslag op je rug. En daarnaast heb je tijdens de bevalling ook nog rugspieren gebruikt waarvan je überhaupt niet eens wist dat ze bestonden. Het is dus niet zo gek dat je last hebt van een zeurende pijn in je onderrug.

Maar, de grote vraag is: hoe kom je er vanaf?

Tips om de pijn in de onderrug na de bevalling te verminderen…

Nu je de zorg voor een pasgeboren baby hebt, zou het niet verkeerd zijn als je rug een beetje mee wil werken.

1. Let op je houding tijdens het voeden

Het is logisch dat je nog even je draai moet vinden in het voeden, maar het is belangrijk om de volgende tips in je achterhoofd te houden. Dat zal je letterlijk en figuurlijk een steuntje in de rug geven…

Probeer bewust te zijn van je houding tijdens het voeden van je kind. Of je nu kunst- of borstvoeding geeft… Ga altijd zitten op een comfortabele stoel en ondersteun je onderrug (en armen) met kussens om extra pijn te voorkomen. Het kan daarnaast ook prettig zijn om je benen ietsje omhoog te leggen tijdens het voeden.

En een cruciale tip voor mama’s die borstvoeding geven: breng je kind naar de borst, niet de borst naar je kind. Dit scheelt een hoop belasting voor je rug.

2. En let óók op je lichaamshouding in het algemeen

Het is sowieso belangrijk om rechtop te blijven zitten en staan, ook als je niet pas bent bevallen. Het is daarnaast aan te raden om door je knieën te zakken als je bukt of iets oppakt. En als je zware dingen moet tillen, dan moet je dat lekker aan je partner of iemand anders in de buurt overlaten!

3. Geef warmte aan je rug

Wist je dat warmte een goede pijnstiller voor pijn in je onderrug is? De warmte verbetert namelijk de bloedcirculatie en hierdoor kunnen de pijnlijke, stijve rugspieren weer lekker soepel worden.

Er zijn talloze manieren waarop je je rug warm kan maken. Ga eventjes lekker in bad zitten, leg een verwarmde kersenpitzak op je rug of plak een warmtepleister op de huid.

4. Ga voor een postnatale massage

Je lichaam heeft tijdens de zwangerschap en bevalling een ongekende prestatie geleverd. Een beetje extra aandacht en zorg voor jezelf is dus écht wel op z’n plaats hier.

Er zijn gelukkig steeds meer masseuses die speciale behandelingen voor nieuwe mama’s aanbieden. En deze mensen weten als geen ander hoe ze die zeurende pijn uit jouw onderrug kunnen masseren…

Met zo’n fijne massage sla je gewoon twee vliegen in één klap: je hebt minder rugklachten en daarbij meer welverdiende me-time.

5x tips tegen bekkenpijn tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme