Bevalling gemist: ‘Mijn vriendin beviel alleen op het toilet’

Persoonlijk Vera Guldemeester 28 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Bevalling gemist laten we mannen aan het woord die de geboorte van hun kind hebben gemist. Of dat nu komt doordat ze moesten werken of omdat ze te druk aan het feesten waren, in deze rubriek lees je het allemaal.

Zo heeft Bas de geboorte van zijn zoon gemist, omdat zijn vriendin op het toilet zat en niet doorhad dat ze al ging bevallen. “Toen Jill mij riep rende ik direct naar haar toe. Op dat moment zag ik dat ze ons zoontje Ted al in haar handen had. Ze had de bevalling helemaal alleen gedaan”, vertelt hij aan Famme.

Bevalling gemist: Bas

Ontmoeting

“Jill en ik zijn nu een jaar samen. Vorig jaar november leerden we elkaar via een dating app kennen. Ze gebruikte geen anticonceptie en we wisten daarom vanaf het begin, dat ze zwanger kon raken. In januari zeiden we tegen elkaar: als het gebeurt, dan is het helemaal oké. We hadden alleen niet verwacht dat we eind februari al een positieve test zouden hebben.

bevalling alleen gedaan
Bron: Eigen beeld

Zwangerschap

Mijn vriendin had een fijne zwangerschap. Ze heeft tot 35 weken doorgewerkt in de zorg. Wel had ze zwangerschapsdiabetes, waardoor ze met uiterlijk 39 weken in het ziekenhuis zou worden ingeleid. Dat was iets wat ze niet wilde, want haar twee zoons uit een eerder huwelijk waren thuis geboren.

Begin bevalling

Omdat Jill een inleiding in het ziekenhuis wilde voorkomen had ze een aantal acupunctuursessies gehad. Op de avond van de laatste afspraak ging ze vroeg naar bed, terwijl ik nog even beneden televisie aan het kijken was. Twee uur later, ik al lag te slapen, werd Jill wakker van wat vochtverlies. Niet lang daarna kreeg ze beginnende weeën. Ze ging onder de douche staan, waarna de weeën intenser werden. Toch kon ze ze nog goed opvangen. Jill maakte mij wakker om te vertellen dat ik voor het eerst vader zou worden. Ik moest nog even wakker worden, maar toen het tot mij doordrong was ik klaarwakker. Op het moment dat Jill meer vruchtwater begon te verliezen, belde ik de verloskundige. Zij zou zich klaarmaken en komen.

Bevalling alleen gedaan

Jill en ik gingen niet lang daarna in de keuken staan. Daar kon ze de weeën goed opvangen. Op een gegeven moment zei ze dat ze even naar het toilet moest. Op het toilet kreeg ze opeens een flinke perswee, waarna ze ineens het hoofdje eruit voelde komen. Toen Jill mij riep rende ik direct naar haar toe. Op dat moment zag ik dat ze ons zoontje Ted al in haar handen had. Jill had de bevalling helemaal alleen gedaan, zonder mij en zonder de verloskundige.

Ik heb direct de verloskundige gebeld om te vertellen dat onze zoon er al was. Zij vertelde dat we hem met handdoeken goed warm moesten houden. We verplaatsten ons snel van het toilet naar de bank, waar we op de verloskundige wachtten. Na ongeveer een kwartier was zij er. Ik vond het jammer dat ik de bevalling niet heb gezien, maar het belangrijkste was, dat alles goed was gegaan.”

Bevalling gemist toilet
Bron: Eigen beeld

Reactie vriendin Jill

“Het was uiteindelijk een mooie ervaring, maar mentaal was het vrij heftig. Zeker in de kraamweek had ik het zwaar en had ik een schuldgevoel naar Bas. Als ik in de keuken was gebleven had hij er wel bij kunnen zijn. Nu had ik de bevalling alleen gedaan. Daarnaast kon ik, doordat het allemaal zo snel was gegaan, geen afscheid nemen van mijn zwangerschap. Ook kon ik mij niet echt voorbereiden op de bevalling. De eerste dagen had ik dan ook totaal geen besef dat ik al bevallen was.”

Wat niemand je vertelt over de eerste dagen na je bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme