Sittervising is dé microtrend die jij niet wilt missen 

Opvoeden Valéry de Voijs 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Onder het mom van relaxed opvoeden, mogen we een nieuwe trend omarmen: sittervising. Wanneer je de naam ontleedt, weet je eigenlijk al wat je te doen staat. Sittervising bestaat namelijk uit sitting en supervising, oftewel: zittend oppassen.

Het klinkt heel lui, maar er zitten wel degelijk een aantal voordelen aan.

Sittervising

Heerlijk, vanuit je bank een beetje op je kleine letten terwijl je zelf de ene Netflix-show na de andere bingt. Nee, zo werkt het natuurlijk niet. Wat het wél betekent? Vanaf een afstand je kinderen zelf laten spelen, zonder dat jij actief mee doet in het spel.

De term is in het leven geroepen door voormalig lerares Susie Allison die een video postte op haar Instagram-pagina @busytoddler. In de video is te zien dat haar drie kinderen zelfstandig spelen, terwijl zij vanaf een afstandje zittend toekijkt. Onder de post legt zij uit dat kinderen in haar ogen zonder volwassenen horen te spelen. De video krijgt meer dan tienduizend likes en #sittingvising wordt op TikTok inmiddels al zo’n 80.000 keer gebruikt.

Sittervising is natuurlijk niet compleet nieuw, maar met de helikopter-moeder in haar achterhoofd, vond Allison het waarschijnlijk belangrijk om ouders eraan te herinneren dat het oké is om soms een stapje terug te doen. Dus bye schuldgevoel, hello sittervising.

De voordelen

Sittervising heeft niets met lui- of laksheid te maken. Er zitten namelijk wel degelijk fijne voordelen aan het afstand nemen van het spel van je kind. Zowel jij als je kind zullen ervan leren.

Allereerst leert sittervising om je kind zelfstandig te kunnen spelen. Ze leren om zelf met hun eigen speelgoed aan de slag te gaan, en dat zal hen uiteindelijk veel onafhankelijker maken. Kinderen zullen zelf een inschatting kunnen maken van veilige en onveilige situaties. Natuurlijk ben jij in de buurt en kijk jij mee, zodat jij kan ingrijpen wanneer een spel onveilig of onprettig wordt.

Daarbij leren kinderen dat het belangrijk is om je eigen ruimte in te nemen. Het is voor kinderen namelijk mega essentieel om al vanaf jonge leeftijd hun grenzen aan te kunnen geven. ‘Dit is mijn tijd, mijn spel, mijn ruimte’ en hetzelfde geldt voor jou: ‘Dit is mama’s tijd, mama’s ruimte’.

Wanneer jij graag meespeelt en actief meedoet met het spel van je kind, zal het aan het begin misschien even wennen zijn. Je bent immers niet gewend om met een kopje thee toe te kijken terwijl je kinderen zelfstandig ravotten. Het kan handig zijn om het sittervising om te bouwen. Wedden dat je uiteindelijk kunt relaxen, en meer energie overhoudt voor andere dingen? Ook zul je ontdekken dat wanneer je wél weer actief meedoet met het spel, je er meer van geniet. Je speelt niet omdat het ‘moet’, maar omdat jij dat wil.

Lonneke: ‘Ik begrijp helikopter ouders, we zijn allemaal overbeschermende ouders geweest tijdens die eerste kinderjaren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme