7x oud en nieuw tradities van over de hele wereld om het jaar af te sluiten

Lifestyle Lisa van den Akker 28 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe jaar staat voor de deur, maar voor het zover is moeten we eerst nog 2020 afsluiten. Een jaar voor velen om snel achter ons te laten, en ook voor veel kinderen een heftig jaar met veel thuiszitten en veel spanning. Daarom geven wij je zeven originele tradities van over de hele wereld om het oude jaar af te sluiten.

Met deze tradities sluit je het jaar op een originele manier af voor zowel jezelf als je kinderen. Kies vooral een traditie die bij je past en die je ieder jaar kunt herhalen.

Oud en nieuw tradities van over de hele wereld

Dag 2020, hallo 2021.

Oud en nieuw in Australië

Pak een pan, een lepel, loop over straat en maak zoveel mogelijk herrie op oudejaarsavond. Zo ga je knallend het nieuwe jaar in, en dat zonder vuurwerk. Wat dit jaar sowieso best handig is!

Oud en nieuw in Engeland

In Engeland draait het vooral om eten. Wil je het als een Engelse vieren? Eet dan pie gevuld met vlees.

Oud en nieuw in Polen

Wij moeten er niet aan denken, maar in Polen eten ze een karper en bewaren ze de schubben in hun portemonne. Zo zou ze een goed financieel jaar te wachten staan. Juk.

Oud en nieuw in Spanje

Een leuke traditie, die je eventueel ook met ander eten kunt doen is de Spaanse. In Spanje eet je bij iedere klokslag één druif. Als je 12 druiven in 12 seconden hebt gegeten, brengt dat geluk voor het nieuwe jaar.

Oud en nieuw in Frankrijk

Oesters en fruits de mer horen bij oud en nieuw in Frankrijk. Kijk, dat is het betere werk.

Oud en nieuw in Rusland

Schrijf je wens op een papiertje, steek het papiertje in brand en gooi het restje in je glas met champagne. Drink het vervolgens op om exact 12 uur. Niet echt lekker, maar wie weet werkt het…

Oud en nieuw in Duitsland

Onze oosterburen doen aan Bleigießen. Wat zoveel betekent als heet lood gieten in een pot water. Het lood krijgt een vormpje waaruit je toekomst wordt gelezen.

Lees ook:

Goede voornemens voor je vent: deze factoren zijn dodelijk voor gezond sperma

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme