Deze factoren zijn dodelijk voor gezond sperma

Gezondheid Rachelle Weiler 30 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Willen jij en je partner graag zwanger worden? Daar is natuurlijk een goede zaadkwaliteit voor nodig. Gezond sperma heb je zelf in de hand. Deze factoren kun je als man beter mijden als je gezond sperma wilt.

Het is extra belangrijk om goed op je gezondheid te letten, en je lichaam zoveel mogelijk in balans te krijgen. Maar een baby maken doe je samen. Daarom is het ook verstandig dat je partner zo gezond mogelijk gaat leven. Denk aan gezond eten, sporten en een stressvrij leven.

Gezond sperma

Maar er zijn ook bepaalde factoren die dodelijk zijn voor de spermakwaliteit! Neem de onderstaande punten daarom even door met je partner:

Dit zegt de wetenschap over kinderen krijgen rond je 20e, 30e en 40e

1. Overmatig alcoholgebruik

Meerdere onderzoeken hebben duidelijk uitgewezen dat overmatig alcoholgebruik een zeer negatief effect heeft op de gezond sperma.

Maar wanneer wordt alcoholgebruik overmatig? Onderzoekers zagen de kwaliteit van sperma afneemt bij dagelijks meer dan 2 consumpties.

Ook interessant: 7 dingen die je nog niet wist over sperma

2. Roken en drugs

Ook roken en drugs hebben een zeer negatief effect op de gezondheid van sperma. Zaadcellen hebben een cyclus van drie maanden.

Daarom wordt het mannen aangeraden om drie maanden voor de beoogde bevruchting te stoppen met roken, drugs en alcohol.

Bij vrouwen is die cyclus anders. Alle eicellen zijn al aanwezig bij de geboorte, waardoor deze niet later in het lichaam weer worden aangemaakt, zoals bij mannen.

Zodoende is het voor een vrouw verstandig om een aantal weken voor de eisprong en bevruchting te stoppen met schadelijke middelen.

3. Te hoge temperatuur in de zaadballen

De ideale temperatuur van de zaadballen om kwalitatief goed zaad aan te maken, is 35 graden. Dit is ongeveer 2 graden kouder dan de basale lichaamstemperatuur.

Daarom hangen de zaadballen ook buiten het lichaam. Door strakke kleding te dragen, vaak hete baden te nemen of veel naar de sauna te gaan, wordt de temperatuur in de zaadballen te hoog.

Ook zittende beroepen kunnen de temperatuur te veel doen laten stijgen, wat de zaadkwaliteit aantast.

Deze zes factoren kunnen van invloed zijn op je vruchtbaarheid

4. Teveel ejaculaties op een dag

Als mannen te vaak klaarkomen op een dag, kan dit gezond sperma schaden. Er komt dan een verminderd aantal zaadcellen vrij per ejaculatie.

De ideale hoeveelheid zaadcellen in een ejaculaat komen vrij als de man eens in de drie of maximaal vijf dagen klaarkomt.

5. Werken met chemische- of radioactieve stoffen

Hoewel hier nog volop onderzoek naar wordt gedaan, vermoeden wetenschappers dat werken met chemische of radio-actieve stoffen, bestrijdingsmiddelen, lood en ioniserende straling (bijv. röntgen), van invloed zijn op de zaadkwaliteit.

Dit geldt ook voor het nemen van bepaalde medicatie. Laat daarom je behandelend arts altijd weten dat jullie op korte termijn een kinderwens hebben.

Zwanger worden? 8 x voedingsmiddelen die meer spermacellen aanmaken bij de man

6. Koorts of een virusinfectie

Koorts of een virusinfectie hebben een grotere invloed op de kwaliteit van sperma dan je denkt. Als de zaadkwaliteit wordt onderzocht, en de man in de 75 dagen ervoor koorts of een infectie onder de leden heeft gehad, kan dit in de resultaten van de spermakwaliteit terug te zien zijn.

Als dit het geval is, is het verstandig om de test nogmaals te herhalen na drie maanden, mits de man in die drie maanden helemaal gezond is geweest.

Onderzoek wijst uit: het totale aantal eicellen neemt sneller af dan je denkt

Bron: Freya.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme