Dit zegt de wetenschap over kinderen krijgen rond je 20e, 30e en 40e

Ouderschap Redactie 21 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Ga je al jong voor kinderen, of wil je liever wachten tot je de dertig voorbij bent? Het is ons niet allemaal cadeau gegeven en de natuur moet ook maar meewerken. Maar: als je kon kiezen en het in één keer zou lukken, voor welke leeftijd zou je dan gaan?

De wetenschap heeft de pro’s en de contra’s voor elke leeftijdsgroep voor je op een rijtje gezet.

Je twintiger jaren: vitaliteit alom

Vrouwen in de twintig zijn jonge blommen en volgens Moeder Natuur in dé tijd van hun leven om kinderen te krijgen. Als je je in je twintiger jaren begeeft heb je vaak nog weinig regelmaat en ben je vaak nog zoekende.

En toch: niet alleen voor je lichaam, maar ook voor de gezondheid van je kind is het goed om als twentysomething zwanger te raken. In deze leeftijdscategorie bestaat er namelijk een kleine kans op een chromosomale afwijking bij je kindje.

Dit heeft er volgens een onderzoek in de Social Forces alles mee te maken dat je eitjes (en de zaadcellen van je partner) op dat moment nog jong en vitaal zijn.

Nog een voordelig puntje van vroeg zwanger raken: je hebt de minste kans op complicaties zoals diabetes, zwangerschapsvergiftiging en een miskraam.

Expert vertelt: dit zijn de 7 stadia waar je doorheen gaat na een miskraam

De keerzijde

Toch heeft vroeg zwanger raken ook een keerzijde. Vrouwen die in hun twintiger jaren een baby krijgen hebben op latere leeftijd meer gezondheidsproblemen, blijkt uit onderzoek.

Dat heeft vooral te maken met het feit dat jonge moeders vaak minder blij zijn met hun baan en hun sociale leven, stellen de wetenschappers.

Al met al raadt Deens onderzoek aan om vroeg in je twintiger jaren te beginnen aan kinderen als je er meer dan twee op de planning hebt staan.

Lees ook: Wat deze 40+ moeder aan alle jonge moeders wil meegeven

Je dertiger jaren: de klok begint te tikken

Als je begin dertig bent, is er natuurlijk nog geen klok die in je nek hijgt. Maar steven je af op de veertig en heb je een kinderwens, dan wordt het wel tijd om je een klein beetje te haasten met het nemen van de beslissing of je kinderen wilt proberen te krijgen.

Als je kunt, want soms heb je helemaal niks in te brengen tegen Moeder Natuur. De meeste dertigers hebben een druk sociaal leven en vaak de baan die ze het best bij zich vinden passen, dus met andere woorden: hun leven op de rit. Maar ja, die tijd dus.

De keerzijde

Als je 35 wordt, val je onder de categorie oudere moeders. Dat betekent niet dat jij oud bent, maar dat de kans op lichamelijke complicaties bij een zwangerschap iets groter wordt. Ook is het vanaf je 35e steeds lastiger om überhaupt zwanger te raken.

Maar wacht even, vrouwen die ouder zijn en uiteindelijk wél moeder worden, ondervinden daar volgens onderzoek wel veel gezondheidsvoordelen aan.

Zo hebben de hormonen die vrijkomen bij een zwangerschap een goede invloed op het geheugen, de concentratie en het verbale vermogen.

6 redenen waarom vriendschappen na je veertigste beter worden

Je veertiger jaren: het wordt nu echt kantje boord

Een baby na je veertigste kan gewoon, en dat het kind gezond ter wereld komt is ook niet raar. Ouders die de veertig zijn gepasseerd hebben hun leven vaak goed op orde en kunnen dealen met de stress die er bij een nieuw gezinslid komt kijken.

Maar toch: na je veertigste neemt je vruchtbaarheid sterk af, en omdat je meer eitjes verliest tijdens een eisprong gaat de voorraad er ook harder doorheen.

‘Dit zou de 20-jarige ik zeggen over mijn leven als veertiger nu’

De keerzijde

Naast dat de tijd een grote rol speelt, heb je als ouder-to-be van veertig jaar of ouder de meeste kans op een kindje met chromosomale afwijkingen, omdat de kwaliteit van je eitjes en zaadcellen sterk achteruit gaat.

Een positieve kant van ouders die na hun veertigste een kind krijgen, is dat ze vaak de meest relaxte ouders zijn. Ze hoeven zich vaak niet meer écht te bewijzen in hun leven, omdat hun leven zowel sociaal als op het werk op rolletjes loopt.

6 gewoontes om aan te leren als je voor het eerst een kindje gekregen hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme