‘Zo moeder, zo dochter’ en nog 13 fabeltjes over zwanger worden op een rij

Zwanger Lisa van den Akker 27 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Als je een zwangerschapswens hebt maar het zwanger worden niet (direct) lukt vliegen de goedbedoelde adviezen je vaak om de oren. Hoe lief ook: de meeste van deze adviezen over zwanger worden zijn in werkelijkheid gewoon fabeltjes.

Laat je niet gek maken! Deze veertien adviezen zijn bakerpraatjes of berusten of verkeerde informatie.

Fabeltjes over zwanger worden

Ook al hoor je ze nog regelmatig.

1. ‘Zo moeder, zo dochter: ook wat betreft je zwangerschap’

Omdat je moeder vijf kinderen heeft gekregen en het bij je zus direct raak was, hoeft dit niet te betekenen dat het bij jou ook zo loopt. Over het algemeen is onvruchtbaarheid niet erfelijk. Uitzonderingen daargelaten; er zijn een paar genetische aandoeningen die er wel voor zorgen dat onvruchtbaarheid wordt doorgegeven.

2. ‘Jarenlang pilgebruik zorgt ervoor dat je minder snel zwanger raakt’

Je hoort wel eens dat als je jaren de pil hebt geslikt je moeilijker zwanger wordt. De wetenschap beweert dat hier niets van waar is. Misschien ben je niet direct zwanger als je met de pil stopt, maar pilgebruik in de jaren voorafgaand zou geen belemmering moeten zijn om zwanger te worden.

3. ‘Je zwangerschappen zullen hetzelfde verlopen’

Ben jij al eens zwanger geweest en verliep het zwanger worden toen wat moeizaam? Het is niet gezegd dat bij een volgende poging je weer hetzelfde traject doorloopt. Er zijn talrijke voorbeelden van vrouwen waarbij een eerste zwangerschap jaren op zich liet wachten en een tweede zwangerschap in een keer raak was, zonder dat die in de planning lag.

4. ‘Mannen zijn veel langer vruchtbaar’

Als je man al eerder vader is geworden dan jij moeder en je maar niet zwanger raakt, hoeft dit niet per se aan jou te liggen. True, Mick Jagger is op z’n zeventigste nog zo vruchtbaar als wat, maar dit is lang niet bij alle mannen zo. Gemiddeld neemt de vruchtbaarheid van de man jaarlijks met 11 procent af. En ja, dat biologische klokje tikt dus net zo goed door bij de man als bij de vrouw.

5. ‘Vruchtbaarheidsproblemen komen alleen door vrouwen’

Jarenlang werd gedacht dat de oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen voornamelijk bij de vrouw lag. Niets is minder waar. Als het maar niet lukt om zwanger te worden, is de kans dat het aan jou ligt 50 procent. In evenveel gevallen ligt het ‘probleem’ dus bij de man.

6. ‘Hoe vaker je seks hebt, hoe groter de kans op zwangerschap’

Je zou denken dat als je maar vaak genoeg seks hebt, de kansen om zwanger te worden aanzienlijk toenemen. Hoewel er natuurlijk niets mis met een vrijpartij, is het allerbelangrijkste dat jullie seks hebben tijdens jouw ovulatieperiode.

7. ‘Jonge vrouwen hebben amper vruchtbaarheidsproblemen’

Onvruchtbaarheid is niet een probleem dat alleen optreedt bij vrouwen op latere leeftijd. Het percentage jonge vrouwen dat zwanger wordt dankzij ivf, is in sommige landen zelfs hoger dan bij oudere vrouwen.

8. ‘Onvruchtbaar? Je bent de klos’

Het is moeilijk voor te stellen, maar sommige vrouwen wordt wijsgemaakt dat als ze niet zwanger worden, hun partner hen verlaat, ze heksen zijn of dat ze de gemeenschap uit gebonjourd worden. We hoeven het je eigenlijk niet te vertellen, maar dit is natuurlijk klinkklare onzin.

9. ‘Slecht seksleven door proberen zwanger te worden’

Dat je op gezette tijden met elkaar moet vrijen, kan natuurlijk (tijdelijk) een schaduw werpen over je seksleven. De spontaniteit is er vanaf en verplicht moeten seksen doet waarschijnlijk ook wel iets met de passie. Toch blijkt uit onderzoek dat verplichte seks niet funest is voor je toekomstige seksleven. En na verloop van tijd vliegen de vonken er vanzelf weer vanaf.

10. ‘Je raakt vást ineens zwanger na adoptie’

Ook een gevalletje ‘dit hoeven we je vast niet te vertellen, maar’. Verhalen genoeg van stelletjes die worstelden met onvruchtbaarheid en jaren later overgingen tot adoptie, en toen ineens zwanger raakten. Maar uit onderzoek blijkt dat de kans op zwanger raken na een adoptie net zo groot is als voor stelletjes die niet adopteren.

11.  ‘Zwanger raken makkie voor de meesten’

Als het jou maar niet wil lukken om zwanger te raken, lijkt het misschien alsof de meeste andere vrouwen met een knip in de vingers wél in verwachting zijn. Maar hé, je bent echt niet alleen: genoeg vrouwen die precies in hetzelfde schuitje zitten. Écht.

12. ‘Blijf proberen: uiteindelijk word je wel zwanger’

Doorzettingsvermogen en positief denken brengt je natuurlijk ver, maar wat betreft zwanger worden is er meer nodig. Niet voor niets adviseren experts om na een jaar tevergeefs proberen hulp te zoeken bij het zwanger worden. Ben je ouder dan 35? Zoek dan na zes maanden proberen zonder resultaat hulp. Tijd geneest niet alle wonden, en soms zal medisch ingrijpen nodig zijn.

13. ‘Als je vruchtbaarheidsbehandelingen krijgt, krijg je vast een tweeling’

Je ovulatie krijgt een boost bij een vruchtbaarheidsbehandeling en daarmee stijgt de kans op een twee- of meerling, maar dit hoeft niet per se zo te zijn. De meeste tweelingen komen voort uit natuurlijk zwanger raken.

14. ‘Stress is erger dan blijven roken’

Nou vergeet het maar. Dat roken schadelijk is als je zwanger bent moge duidelijk zijn, maar ook als je als verstokte roker zwanger probeert te worden doet dit je vruchtbaarheid geen goed.

Linda: ‘Ik heb 40.000 euro betaald voor een ivf-behandeling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme