5 tips voor moeders die altijd moe zijn

Gezondheid Laura Saija 26 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Het woord ‘moe’ staat niet voor niets in het woord moeder. Want welke kersverse moeder is eigenlijk niet moe? Het moederschap kan je soms het gevoel geven dat je de hele dag keihard aan het zwoegen bent, maar als nog niks gedaan krijgt.

Je bent dus aan het eind van dag doodmoe, maar hebt voor je gevoel niets nuttigs gedaan. In combinatie met de slapeloze nachten raak je nog vermoeider.

Tips voor vermoeide moeders

Met deze tips maak je het jezelf als vermoeide moeder een stuk makkelijker.

Zorg eerst voor jezelf

Als je wakker wordt, zorg dan eerst voor jezelf. Neem een lekkere douche, kleed je aan en maak je klaar voor de dag. Als het lukt, neem dan nog een kopje koffie voordat de bende naar beneden komt en ontbijt.

Kijk meteen welke taken je die dag hebt en hoe je de dag in wil plannen. Dit geldt natuurlijk niet voor moeders die net een baby hebben, want die wordt meestal wel gewekt door de baby.

Creëer een fijn dagschema

Met een baby of meerdere kinderen is het lastig om een vast dagschema aan te houden en het lijkt vermoeiend omdat je jezelf nog meer taken oplegt. Toch zal het naar verloop van tijd lonen om een vaste planning te hebben voor slaapjes en etensmomenten.

Als je eetmomenten en slaapmomenten vast inplant, raakt je kind gewend aan het ritme. Zo weet je precies wanneer je kind moe wordt of honger krijg. Zo beland je nooit met hongerige of vermoeide kinderen in de supermarkt en vermijd je een peuter tantrum die daarbij komt kijken.

Laat onnodige taken los

Natuurlijk heb je het gevoel dat je het allemaal tegelijk moet doen. Je kind verzorgen, de was, het huis schoonmaken, een gezonde maaltijd op tafel zetten. Het zijn stuk voor stuk ook belangrijke taken, maar is het nodig dat jij ze allemaal doet?

Zeker als je door de week een aantal dag ‘vrij’ bent om voor de kinderen te zorgen, kun je het gevoel hebben dat je het allemaal alleen moet doen. Een manier om erachter te komen welke taken overbodig zijn, is om een lijst te maken met alle taken. Streep aan wat je door iemand anders kunt laten doen.

Vraag om hulp

Nu je weet welke taken je allemaal hebt, kun je precies zien waar je hulp bij nodig hebt of wat je makkelijker voor jezelf kunt maken. Ga je op dinsdagochtend altijd met je peuter en baby boodschappen doen, maar bezorgd dat je eigenlijk enorm veel stress? Kijk een of je makkelijk boodschappen kunt laten bezorgen, doe de boodschappen zonder kinderen in het weekend of vraag je partner of hij de boodschap kan doen.

Er zijn ook andere dingen die je uit kunt besteden. Voelt het schoonhouden van je huis als dweilen met de kraan open? Misschien is hulp van een schoonmaakster een optie nu de kinderen nog klein zijn. En natuurlijk kun je de zorg voor de kids ook af en toe uit besteden. Er is niets mis mee om de kinderen af en toe naar oma of een oppas te brengen.

Geniet van de leuke momenten

Juist omdat je overloopt in taken en moe bent, kan het lastig zijn om tussendoor te genieten. Zonde, want op die manier kan het gebeuren dat je alleen nog de negatieve kant van het moederschap gaat zien.

Je bent altijd moe, je hebt het druk en je bent niet eens aan het genieten van de kleine momenten. Neem daarom de tijd om met je kinderen te spelen of echt naar ze te luisteren in plaats van stug doorgaan met je to-do-lijst. Ook helpt het om elke avond een lijstje te maken met dingen waar je die dag dankbaar voor was. Het is een manier om te relativeren als je een zware dag gehad hebt.

10x babyslaaptips voor oververmoeide (nieuwe) ouders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme