Met ontstoken ogen naar de opvang: wel of niet?

Kinderen Valéry de Voijs 15 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ai… het is weer zover. Je kind wordt wakker en kan haast zijn oogjes open doen. Zijn ontstoken ogen zitten vol met vuil en pus. Heel vervelend natuurlijk. Maar de grote vraag is: mag jij je kind met ontstoken ogen naar de opvang brengen?

Wanneer de ogen ontstoken zijn, kan er in sommige gevallen meer aan de hand zijn. In dit artikel hebben we het over een conjunctivitis. Oftewel: de klassieke oogontsteking waar veel kids mee te maken krijgen.

Ontstoken ogen

Bijna ieder kind krijgt te maken met ontstoken ogen. Eigenlijk is dat ook best logisch. Ontstoken ogen ontstaan namelijk tijdens een verkoudheid. Wanneer kinderen tijdens een verkoudheid hun neus of mond aanraken, en vervolgens door hun ogen wrijven worden al die nare bacteriën verspreid.

Symptomen

Je herkent een ontstoken oog waarschijnlijk meteen aan de volgende symptomen:

  • De ogen zijn opgezet
  • Rode ogen
  • Gele of groene pus in de ooghoeken
  • Wimpers kleven aan elkaar
  • Opgezwollen oogleden (in dit geval is het verstandig om meteen naar de huisarts te gaan!) 

What to do?

Kook water, en laat dit afkoelen. Dep vervolgens met een watje in het water en dep dit op zijn ogen. Let daarbij op dat je van buiten naar binnen wrijft. En gebruik voor ieder oog een ander watje. Je kunt ten slotte met wat Vaseline voorzichtig over zijn wimpers wrijven, om te voorkomen dat de wimpers aan elkaar kleven.

Gevaarlijk?

Je zult het al gemerkt hebben: oogontsteking is heel besmettelijk. Als jouw kind ontstoken ogen heeft, zullen je andere kids binnen no time met dezelfde symptomen rondlopen. Het is dus belangrijk dat je kind vaak zijn handen wast. Als je kind erg veel pijn heeft, of je twijfelt aan de ernst van de zaak kun je natuurlijk altijd de huisarts raadplegen.

Met ontstoken ogen naar de opvang?

Omdat oogontsteking zo besmettelijk is, zul je je afvragen of je je kind naar de opvang mag brengen. Je mag je zoon of dochter met een ontstoken oog gewoon naar de opvang brengen. Je moet dit natuurlijk wel even melden bij de leiding, zodat zij het kunnen schoonmaken.

Benieuwd naar andere veel voorkomende babykwaaltjes? Je vindt ze hier.

Onderzoek toont aan: kinderen die naar de opvang gaan gedragen zich beter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Droomengeltjes Welzijn

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme