Onderzoek toont aan: kinderen die naar de opvang gaan gedragen zich beter

Kinderen Rachelle Abbas 4 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Er is toch een bepaald stigma verbonden aan je kind naar de opvang brengen, zodat ouders kunnen werken. Is dat inmiddels niet achterhaald? Iedereen was, toen de opvang nog redelijk nieuw was, een beetje voorzichtig en angstig. Maar we weten inmiddels dat er niks mis is met je kids naar de opvang brengen.

Kinderen naar de opvang

Voeg de maatschappelijke druk toe aan het schuldgevoel wat sommige ouders kunnen voelen, en je kind naar de opvang brengen kan toch echt een dingetje worden. Maar een nieuw onderzoek zal er aan bijdragen dat je als ouders zijnde je minder zorgen hoeft te maken: kinderen die naar de opvang gaan gedragen zich namelijk beter dan degenen die thuis blijven, zo blijkt.

Het onderzoek

Een nieuw onderzoek dat plaatsvond in Frankrijk, analyseerde het emotionele welzijn van ongeveer 1.500 kinderen vanaf de geboorte tot een ze de leeftijd van 8 jaar bereikten. Het onderzoek bestond uit een enquête die ouders in moesten vullen over het gedrag van hun kinderen en de geestelijke gezondheid, samen met het type kinderopvang waar hun kind gedurende de eerste drie jaar heen is gegaan. De enquete bestond uit vragen die gericht waren op gedrags- en emotionele zaken, zoals sociale vaardigheden, vrienden maken, hyperactiviteit of onoplettendheid en gedrag.

Het resultaat

Wat het resultaat was van het onderzoek, was dat kinderen die voor de leeftijd van 3 jaar naar de opvang gingen voor meer dan een jaar, meer sociaal waren dan kinderen die niet naar de opvang gingen. Een misschien wel verrassender resultaat, is dat kinderen die naar de opvang gingen zich ook beter gedroegen dan kinderen die thuis bleven bij een ouder, een ander familielid of een oppas.

Je kind in de eerste levensjaren naar de opvang brengen kan de emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen verbeteren, ervoor zorgen dat emotionele problemen op latere leeftijd worden voorkomen en prosociaal gedrag bevorderen.

Niet het eerste onderzoek

Het is niet de eerste keer dat deze resultaten naar voren kwamen. In 2010 is uit een eerder onderzoek gebleken dat kinderen die naar de opvang gaan minder snel geneigd zijn om slecht gedrag te vertonen. Deze resultaten onderstrepen alleen maar het belang van de interactie tussen kinderen en verzorgers overdag.

Het is slechts een correlatie

Het is noemenswaardig dat, omdat dit onderzoek een verbrand legt tussen kinderopvang en beter gedrag, dat niet noodzakelijkerwijs betekent dat een kind dat naar een oppas gaat of wel thuis blijft bij een ouder, gedoemd is om een boef te worden. Er is geen reden om je druk te maken als dit bij jou het geval is, het is slechts een correlatie. Het onderzoek zegt eigenlijk gewoon dat ze een koppeling kunnen maken tussen hoogwaardige kinderopvang en lagere niveaus van emotionele symptomen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme