Zo bepaalt de naam van je baby zijn toekomst

Zwanger Sanne Verweij 3 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Misschien ben je al maanden aan het zoeken naar de perfecte naam voor je baby of heb je al jaren je droomnaam bij de hand. Er ligt veel druk op de beslissing want je kind moet er zijn hele leven mee doen, maar hoeveel invloed gaat de naam hebben op de toekomst van je kind?

Babynamen zijn maar moeilijk. Je wilt een originele naam, maar je wilt ook een naam waardoor je kind niet gepest zal worden. Je wilt een familienaam, maar je vindt die andere naam die je pas op sociale media voorbij zag kopen ook zo mooi. Maakt het dan uit welke naam je kiest voor de toekomst van je kind?

De naam van je baby en zijn toekomst

Dokter Thompson is klinisch psycholoog en zegt tegen de Independent dat namen wel degelijk een rol spelen bij de identiteit, maar dat dit zeker niet de enige factor is. “Namen doen er tot op zekere hoogte toe. Het gaat om hoe de persoon zich uiteindelijk zal identificeren. Wat waarschijnlijk belangrijker is voor hun identiteitsgevoel en welzijn, is of ze een goede omgeving krijgen om te groeien en bloeien. Twee mensen met dezelfde naam, maar met verschillende opvoeding zullen toch anders uitpakken.”

Sociaaleconomische status en verwachtingen

Een naam creëert verwachtingen bij mensen, net zoals een accent bijvoorbeeld iets over je kan zeggen. Kinderen met namen die, vanuit een taalkundig perspectief, waarschijnlijk worden gegeven door laagopgeleide ouders worden slechter behandeld. Ze doen het minder goed op school en worden minder snel aanbevolen voor hoogbegaafde klassen.

Verwachtingen

Het verband tussen een naam en succes later in het leven van het kind, kan te maken hebben met de verwachtingen die anderen van hen hebben. Namen die klinken alsof ze uit een familie met een lage sociaaleconomische status komen, kunnen worden bestempeld als minder geschikt om iets te bereiken. Er zit waarschijnlijk een evolutionaire reden achter: we willen allemaal zo snel mogelijk weten of iemand te vertrouwen is. Daarnaast zorgen vooroordelen er dan soms voor dat we weinig van iemand gaan verwachten.

Zelfvertrouwen

Onderzoek heeft een sterk verband aangetoond tussen iemands voorkeur of afkeer van zijn naam en of diegene een hoog of laag zelfbeeld heeft. Degenen met een hoog zelfbeeld vonden de letters in hun naam leuk, vooral de eerste letter. Als mensen hun naam juist niet mooi vinden en het maar een rare naam vinden kan dat voor problemen zorgen waardoor ze zich minder kunnen aanpassen. Zo zie je dat onze namen echt verbonden zijn met onze identiteit.

Unieke namen

Sommige ouders willen hun kind een unieke naam meegeven. Wat blijkt? Of een naam vaak voorkomt of erg ongewoon is, heeft effect op het succes van een kind. De ouders die hun kind een unieke naam geven, hebben vaak ook een andere manier van opvoeden, waardoor ze al verschillen. Toch geven veel ouders tegenwoordig unieke namen aan hun kind.

Een ander nadeel van een unieke naam is dat anderen niet zeker weten hoe de naam gespeld moet worden. Daardoor moeten ze hun naam vaak spellen of mensen vragen zelfs aan je kind: ‘Weet je zeker dat je het zo moet schrijven?’ Dat kan moeilijk zijn voor het zelfvertrouwen. Kinderen met makkelijk uit te spreken en makkelijk te spellen namen, krijgen vaak betere banen. Als een naam makkelijker is, vinden we dat als mensen al snel een leukere naam.

Meisjesachtige namen

Onderzoek laat zien dat jongens met meisjesnamen meer geneigd zijn om zicht te misdragen. Dit kan nog meer het geval zijn als er ook een meisje met dezelfde naam in zijn klas zit. Daardoor kan een jongen zich zelfbewust gaan voelen, wat verergert kan worden door plagen van klasgenoten. Dan kan de naam dus een rol gaan spelen in het gedrag van een kind.

Zal ik mijn keuze voor de babynaam doordrukken? 8x jullie mening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme