Bibi werd zwanger om de verkeerde reden: ‘Niemand wist hoe het écht zat’

Persoonlijk Valéry de Voijs 14 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Een kinderwens heb je, of heb je niet. De reden waarom jij graag moeder wilt worden, is heel persoonlijk. Niemand zal jou (ver)oordelen over die beweegredenen. Toch ziet Bibi (35) zelf in dat haar reden wellicht niet helemaal doordacht was. “Ik was echt heel egoïstisch en daar is mijn dochter nu de dupe van”, zegt de gescheiden moeder.

“Mijn ex en ik zijn twee jaar geleden uit elkaar gegaan. Na een relatie van tien jaar hebben we toentertijd helaas moeten besluiten om een punt te zetten achter onze relatie. ‘De koek was op’ zeg ik altijd tegen mensen in mijn omgeving wanneer ze vragen naar de reden achter de scheiding. Niemand weet echter wat er écht allemaal speelde tussen ons.

Last van depressie

Van de tien jaar dat wij samen waren, had mijn ex zo’n vijf jaar last van een depressie. In die tijd is hij erg veranderd. Van een atletische man die goed voor zichzelf zorgde, veranderde hij in een triest hoopje mens. Aan het begin van de relatie stond hij nog iedere dag in de sportschool en zag er afgetraind uit. Hij was juist degene die de frituurpan weggooide en een gezond en veganistisch dieet volgde.

Maar na het overlijden van zijn broer, begon hij te veranderen. Eerst dacht ik nog dat hij tijd nodig had om te rouwen, maar na een tijdje besefte ik dat er meer aan de hand was. Het leek alsof hij geen levenslust meer had. Het was heel gek: hij was fysiek wel aanwezig, maar het leek alsof zijn ziel niet aanwezig was. Hij sportte niet meer en at al zijn emoties weg. In korte tijd kwam hij ruim tien kilo aan.

Misschien was het egoïstisch van mij, maar ik dacht oprecht dat ik onze relatie kon redden. Een nieuw leven kon toch alleen maar een nieuwe start beloven? Hoewel we in de slaapkamer normaal niet meer zo actief waren, wist ik hem in die maanden aardig te verleiden en al snel werd ik zwanger.

Ik had goede hoop en verwachtte dat onze relatie sterker zou worden. Ik dacht oprecht dat hij juist meer positiviteit zou krijgen van mij en zijn dochter. Het tegenovergestelde was waar. Het leek wel alsof hij nóg minder energie had. Op de dagen dat hij vrij was van zijn werk, kwam hij niet eens zijn bed uit.

Niemand wist dat ik in mijn eentje de kar trok

Op de derde verjaardag van onze dochter was onze hele familie aanwezig. We hielden een groot tuinfeest en hadden groots uitgepakt. Mijn ex stond bij de barbecue en hield zich met de hamburgers bezig. Mijn zussen keken van een afstandje naar hem en zeiden dat ik maar moest boffen met zo’n leuke partner. Dat was het breekpunt voor mij. Ik besefte dat ik niet langer een masker wilde opzetten naar de buitenwereld. Niemand wist dat ik in mijn eentje de kar trok.

Vlak na dat tuinfeest heb ik uitgesproken dat ik uit elkaar wilde. Mijn ex reageerde zoals ik had verwacht: onverschillig. Al snel vond hij een andere woning. Mijn dochter en ik bleven in het koophuis wonen en mijn dochter zou de weekenden bij haar vader spenderen. Toch betrap ik mezelf erop dat ik liever niet wil dat ze bij haar vader is. Hij is nog steeds depressief en rookt ondertussen een pakje per dag als ik een gemeenschappelijke vriendin moet geloven.

Ook drinkt hij iedere avond, ook als onze dochter bij hem is. Hij rookt tevens binnenshuis, waardoor ik iedere week haar knuffels in de was moet doen. Ik vind het onverantwoordelijk en wil haar het liefste thuis houden bij mij. Het is een hele moeilijke situatie, want ik wil haar niet tekort doen. Via die gemeenschappelijke vriendin weet ik dat hij ondertussen met een psycholoog praat, maar ik betwijfel of het iets zal oplossen. Iemand moet ook willen veranderen en die motivatie mis ik bij hem als ik met hem praat.”

Scheiden met een baby? Dit wil je weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme