Zo maak je een boswandeling nóg leuker voor je kind

Eropuit Lisa van den Akker 16 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is herfst! Dat betekent weer lekker vaak wandelen in het bos. Samen in het herfstzonnetje genieten van de oranje, rode en gele tinten van de herfstbladeren. Heerlijk. Maar voor kinderen na een tijdje soms toch een beetje saai, zo zorg je ervoor dat ook zij genieten van een boswandeling.

Lekker de natuur in is heel goed voor kinderen. Bewegen en de frisse buitenlucht zijn namelijk voor iedereen gezond. Maar misschien hebben ze het na een keertje wel gezien, of beginnen ze na honderd meter te zeuren dat ze niet meer willen lopen. Wat doe je dan? Nou, het leuker maken natuurlijk!

Tips voor een boswandeling mét kind

Met deze tips wordt elke boswandeling een feestje.

1. Zoek een route

In veel bossen zijn uitgezette wandelroutes te vinden. Geef je kind de opdracht “zoek de rode (of witte/blauwe etc.) paaltjes” en hij gaat er gegarandeerd als een speer vandoor. Voor je het weet heb je het laatste paaltje al bereikt.

2. Ga schatzoeken

Ga op zoek naar mooie bladeren, kastandje, eikels, beukennootjes en takken. Verzamel de mooiste schatten en maak er thuis een leuke herfsttafel van.

3. Zoek paddenstoelen

In de herfst vind je in het bos veel paddenstoelen. Neem een paddenstoelen zoekkaart mee en ga op speurtocht. Welke paddenstoelen vinden jullie? Let op: veel paddenstoelen zijn giftig dus laat je kind ze nooit aanraken. 

4. Wegwerpcamera

Geef je kind een ouderwetse wegwerpcamera en laat hem daarmee de mooiste natuurfoto’s maken. Super leuk om te doen, en ook om daarna samen de foto’s te ontwikkelen en bekijken.

5. Spoorzoeken

Ook leuk om te doen, spoorzoeken! Print of koop een kaart met pootafdrukken erop van dieren en kijk of je tussen de bomen sporen kunt herkennen. Leerzaam en ook nog eens heel erg leuk.

6. Laat je kind de weg kiezen

Tot een bepaalde hoogte natuurlijk, maar laat je kind soms kiezen of jullie links of rechts gaan. Of dwars tussen de bomen door. Daardoor voelen ze zich meer betrokken. Zorg er wel voor dat je niet te ver afdwaalt anders is de terug weg minder leuk.

Lees ook:

Oh nee! Kids spelen minder buiten terwijl dat om deze 3 redenen juist wél belangrijk is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme