Onderzoek: samenstelling botten waarschijnlijk anders na bevalling

Nieuws Wilma Groothuis 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Een bevalling doet veel met je lichaam. En dat een vrouwenlichaam na een bevalling verandert, weten we allemaal. Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat een zwangerschap wel eens impact kan hebben op de samenstelling van je botten.

Dat vertelt journalist Karlijn Meinders in de BNR-podcast Wetenschap Vandaag. De meeste mensen denken dat botten niet echt meer veranderen, behalve als we groeien of heel oud worden. Toch is er al van eerder onderzoek naar astronauten bekend dat botten ook in je volwassen leven nog kunnen veranderen. Bij deze astronauten kwam het dan doordat er een tijd lang geen zwaartekracht was, waardoor er minder druk stond op die botten en ze zwakker werden.

Hoeveel kinderen in het verleden?

Uit een nieuw onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van New York, bleek dat een zwangerschap waarschijnlijk impact heeft op je botten. Dat is goed om te weten, omdat het misschien wel impact heeft op hoe we leven na de zwangerschap.

Maar er is nog een andere reden waarom het goed is dat dit onderzoek is uitgevoerd. Nu heerst er de vraag of er een methode ontwikkeld kan worden waarmee bepaald wordt hoeveel kinderen de mens in het verleden had. Ze willen kijken of ze een verandering kunnen vinden die in die botten laat zien of de drager van deze botten kinderen heeft gehad en hoeveel.

Botten van een makaak

De onderzoekers keken naar de botten van een bepaald soort aap, namelijk de makaak, die niet meer in leven waren. Ze onderzochten het dijbeenbot, dat is in ons lichaam het grootste bot dat we hebben. Dit bot hebben ze doormidden gehakt en een heel dun plakje vanaf gehaald. Dit legden ze onder een microscoop, ze keken naar het weefsel en met die combinatie lukte het om van elk puntje op dat plakje bot te bepalen welke scheikundige elementen ze zien.

En wat ze vonden was een grote verrassing. De hoeveelheid calcium, fosfor en magnesium in het bot blijft ook na een bevalling heel erg laag. Tijdens de zwangerschap is dat logisch, want dan gaan veel mineralen in het lichaam naar de baby die in ontwikkeling is. Alleen wat werd gedacht, is dat die waarden na de zwangerschap weer zouden herstellen. Dat die elementen in het bot na de bevalling en borstvoeding weer terug naar het oude niveau gaan. En dat lijkt nu dus niet zo te zijn.

Veel overeenkomsten makaken en mensen

Dit ging dan om apen. Wat zegt dat dan over de mens? Het is volgens Karlijn aannemelijk dat ze iets vergelijkbaars zullen vinden als ze het hierna bij mensen gaan onderzoeken. In eerder onderzoek naar de samenstelling van tanden waarbij ze naar makaken en mensen keken, zagen ze namelijk heel veel overeenkomsten. Maar zeker weten doen ze het niet. Er is in het onderzoek ook niet gekeken naar wat voor impact het verder heeft, of het schadelijk is en of het erg is als je wat van dat fosfor mist.

Voor een vervolgonderzoek moet je botten van overleden mensen hebben, wat het ook uitdagend maakt. Die heb je natuurlijk niet zomaar tot je beschikking. Maar de kans zou groot zijn dat dit onderzoek ook invloed heeft op de mens zelf.

Wat gebeurt er met je lichaam na de bevalling?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme