Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Algemeen 13 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

De Brandwonden Stichting waarschuwt: deze ongelukken in de zomer kunnen voorkomen worden

Het is zomer, de zon straalt en het is heerlijk warm buiten. De temperaturen lopen de komende tijd op tot soms wel dertig graden. En dat betekent oppassen geblazen met je baby of kind. Niet alleen kan het verbranden door de zon, maar je kind kan ook ernstige brandwonden oplopen in de speeltuin, een zwembadje of in de bakfiets.

De Brandwonden Stichting waarschuwt voor ernstige ongelukken die in de zomer kunnen gebeuren door de hitte van de zon in combinatie met de blote (gevoelige) huid van je baby.

Ongelukken waarbij jonge kinderen ernstige brandwonden oplopen

Zomers draagt je kindje zo min mogelijk, misschien zelfs alleen een luiertje. Het speelt heerlijk buiten en met een goede laag SPF 30 of 50 waan je je mini veilig. Helaas gebeuren er in de zomer alsnog veel ongelukken waarbij brandwonden ontstaan door de hete zon. In totaal is 25% van de slachtoffers met brandwonden tussen de nul en vier jaar oud. De Brandwonden Stichting waarschuwt voor de volgende situaties:

Brandwonden door water uit de tuinslang in het zwembadje in de tuin

De huid van je baby is nog erg dun. Al bij een watertemperatuur van 40°C kan je kleintje tweedegraads brandwonden oplopen. Het is dus belangrijk om altijd het water van de douche of, in dit geval, het water van het zwembadje in de tuin, te checken. De temperatuur van het water dat nog in de tuinslang zit kan in de zon namelijk oplopen tot wel 60°C. Dus: check, check, dubbelcheck voor dat je je mini in het badje zet.

De glijbaan in de speeltuin

Veel materialen in de speeltuin, zoals die van een klimrek en de complete glijbaan zijn gemaakt van metaal. In de brandend hete zon kan dit extreem heet worden. Net als het zitje van de schommel. Met blote beentjes en armen kan dit leiden tot ernstige brandwonden bij je kind. Voel dus altijd eerst zelf aan de materialen of het veilig is voor je kind.

Een gloeiendhete ondergrond

Je hebt zelf vast wel eens op het strand gehinkeld omdat het zand gloeiendheet geworden was door de zon. Dit gebeurt met veel ondergronden, zoals sommige tegels, de speciale zachte tegels in de speeltuin, kunstgras en beton. Ook metalen delen op het balkon worden heel heet als de zon erop staat. Ook altijd weer even voelen dus. Vooral als je kleintje veel op blote voeten loopt of nog kruipt.

Het autozitje, fietsstoeltje en de bakfiets

Uit eigen ervaring weet ik dat de bankjes van de bakfiets in de zon heel erg heet worden. Daarom ligt er in onze bakfiets altijd een kleed, als bescherming voor de blote beentjes. Ook het metaal van de fiets wordt heet, dus pas op met aanrakingen. Net als het fietsstoeltje en het autozitje. Voor ons voelt dit alleen heet aan, maar op de dunne huid van een kind kan dit al binnen een paar seconden zorgen voor een tweedegraads brandwond.

Hete vloeistof: grootste oorzaak van brandwonden bij jonge kinderen

Niet per se een ‘zomers’ ding, maar hete vloeistof zoals koffie of thee is de grootste oorzaak van brandwonden bij kinderen tussen de nul en vier jaar oud. In de zomer kunnen kindjes nog gemakkelijker bij een kop thee die op een lage, wiebelige campingtafel staat. Of bij de pan met kokend water in de buitenkeuken. Reden genoeg om extra voorzichtig te zijn wanneer je op vakantie bent of tijdens een gezellige zomerse middag in de tuin.

Heeft je kind toch een brandwond opgelopen? Eerst water, de rest komt later

Wanneer je kind toch een brandwond heeft opgelopen, koel dan eerst minimaal tien minuten met lauw, zachtstromend leidingwater. Verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier. Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Smeer niets op de brandwond! Houd vervolgens je kindje warm onder een deken. Waarschuw een arts bij blaren of een open wond en vervoer je kindje, wanneer nodig, het liefst zittend naar het ziekenhuis.

Weet dat je altijd 112 mag bellen, liever een keer te vaak dan een keer te weinig.

Lindsey’s dochter kreeg hete thee over zich heen: ‘De kamer zat vol visite’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Brandwonden Stichting

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme