Moederdag: een brief aan mijn overleden moeder

Persoonlijk Valéry de Voijs 5 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Moederdag is voor veel moeders een vreugdevolle dag. Een dag vol verwennerij en liefde. Wanneer je moeder plots komt te overlijden kan dat ontzettend moeilijk zijn. Vooral op dagen als Moederdag kan het extra zwaar zijn. Eén van onze lezers schrijft een brief aan haar overleden moeder, en wilt deze delen.

Brief aan mijn overleden moeder

Lieve mama,

Mijn eerste Moederdag zonder jou. Voor het eerst geen kopje koffie in je tuin. Voor het eerst geen bloemen. Voor het eerst geen gedichtjes. Soms wenste ik dat de hemel een telefoonverbinding had. Dan kon ik je even bellen en mopperen over wat al dan niet.

Je hebt wat gemist afgelopen jaar. Rob en ik hebben een huis gekocht! Kun je het voorstellen, mama? Ik voel me zo volwassenen toen ik het koopcontract ging ondertekenen. Ik had jouw mooie blauwe blazer aan toen ik naar de notaris ging. Hij rook zelfs nog een beetje naar je. Natuurlijk moest ik nog even huilen, maar ik probeer mijn tranen vaak in te slikken. ‘Je bent te mooi om te huilen’ zei je altijd, weet je het nog?

Ow en voor ik het vergeet: je kleinkind doet het hartstikke goed. Michelle heeft haar eerste stapjes gezet. Ik heb het gefilmd en naar je geappt. Beetje stom natuurlijk, want die komen niet meer aan. Ik hoop dat je het van boven goed kan zien hoe goed ze groeit. Ze is nog altijd een moeilijke eter maar ik moet vaak denken aan wat jij altijd zei: ‘Laat d’r maar… dat komt vanzelf wel. Heb er maar vertrouwen in.’

Ik zorg goed voor papa, zoals ik je heb beloofd. We gaan bijna iedere dag op bezoek en ik kook voor hem. Dat vindt hij niet lekker en hij blijft maar zeggen hoe goed jij kon koken. Je hebt hem veel te veel verwend mama. Dat kon je altijd wel. Verwennen. Je hebt me zoveel liefde gegeven en daar ben ik je heel erg dankbaar voor.

We gaan trouwens dit jaar met z’n allen naar Italië: je lievelingsland. Ik zal een kaarsje branden en een wijntje op je drinken. Ik zal even naar boven kijken en aan je denken. Eigenlijk denk ik altijd aan je. Ik heb je beloofd dat ik sterk zal blijven, maar ik moet je teleurstellen. Ik ben niet sterk mama, ik mis je.

Fijne moederdag mama, ik hou van je.

Van hier tot aan de hemel.

Moederdag: zo help je de moeders die hun kind zijn verloren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme