Moederdag: zo help je de moeders die hun kind zijn verloren

Ouderschap Demi de Boer 3 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Moederdag wordt elke tweede zondag in mei gevierd om alle moeders in het zonnetje te zetten. Deze dag heeft voor iedereen een andere lading. Voor de ene is het een hele feestelijke en gezellige dag, terwijl Moederdag voor de ander een dag vol moeilijke herinneringen en verdriet kan zijn.

Bijvoorbeeld voor moeders die een kind zijn verloren. Zij mogen daarom niet vergeten worden op Moederdag en verdienen, naar onze mening, extra veel liefde op deze dag.

Dit zeg je tegen moeders die hun kind zijn verloren

Misschien is er wel iemand in jouw omgeving die in deze situatie zit. Wij hebben een aantal tips om jouw partner, moeder, zus, vriendin, collega of wie dan ook door deze dag heen te slepen.

1. Sta klaar

Ondanks dat het soms makkelijker lijkt om haar met rust te laten met Moederdag, is het juist goed om klaar te staan voor een moeder die een kind is verloren. Laat weten dat je aan haar denkt en dat je weet dat het een zware dag is. Deze moeders ervaren nog elke dag verdriet en zeker op deze dag. Iets kleins als een kaartje of een lief berichtje, kan al heel veel betekenen voor iemand. Sommige moeders zullen een bepaald ritueel ontwikkelen, zoals het aansteken van een kaarsje. Vraag haar of je hierbij kunt helpen en sta voor haar klaar als zij dat nodig heeft.

2. Accepteren

Niet alle moeders rouwen hetzelfde, het is daarom belangrijk op hun manier van rouwen te accepteren. Het is belangrijk om te weten dat de manier van rouwen, niks te maken heeft met de mate van liefde voor het kind. De ene moeder zal er veel over willen praten op deze dag, terwijl de ander er het liefst niks over wilt horen. Doe dus geen aannames, maar vraag het en accepteer elke keuze die zij maakt.

3. Laten uiten

Helaas zijn er veel moeders die hun kindje zijn verloren, de meeste zullen het fijn vinden om vooral op Moederdag gehoord te worden. Het kan echter erg moelijk zijn om het gesprek hierover te beginnen. Toch kun je het beter op een onhandige manier aankaarten dan er helemaal geen aandacht aan te besteden. Een van de dingen die je aan deze moeders kunt vragen is: “Hoe voel je je?” En vergeet niet dat jij vooral moet luisteren.

4. Toon empathie

Het is enorm belangrijk om algemene opmerkingen te vermijden, denk hierbij aan opmerkingen als: “het was Gods wil”, “je hebt gelukkig nog andere kinderen”, “je weet in ieder geval dat je zwanger kunt worden”. Deze uitspraken zijn écht een no-go. Als je niet weet wat je moet zeggen, kun je beter heel actief luisteren en alleen met empathie reageren zonder de woorden in haar mond te leggen.

5. Haar dag

Laat haar volledig vrij in de keuzes die zij maakt op Moederdag. Het enige wat jij kunt doen, is vragen wat zij van jou nodig heeft. Misschien heeft ze behoefte aan een wandeling in het bos, maar het zou ook goed kunnen dat zij liever alleen thuis wilt zijn om te rouwen. Stuur dan een kaartje, een lekkere maaltijd of een bosje bloemen en geef haar verder de ruimte.

Op de redactie van Famme denken wij aan alle moeders én kinderen op Moederdag. Wij wensen iedereen, voor wie deze dag een extra lading heeft, veel sterkte toe.

Zo vier je Moederdag als je geen moeder meer hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme