Manieren om de Tweede Wereldoorlog uit te leggen aan je kind

Kinderen Chiara Izelaar 4 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

De meivakantie staat in het teken van de lente, de bloei en feestdagen, zoals Koningsdag. Maar op 4 mei staan we ook stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En op 5 mei vieren we vrijheid in Nederland. Vind je het tijd om je kind uit te leggen waarom 4 en 5 mei belangrijke dagen zijn in onze geschiedenis, maar weet je niet hoe?

Famme zet een paar manieren voor je op een rijtje. Mede omdat Famme het belangrijk vindt dat dit onderwerp wordt besproken, ook met kinderen. Naarmate er steeds meer oorlogsoverlevenden overlijden, en de oorlog steeds verder in het verleden komt te liggen, zullen deze aangrijpende gebeurtenissen steeds minder vaak naverteld worden. En dat terwijl zij wel de reden zijn dat we nu in vrijheid leven. Vrijheid is geen gegeven, reden genoeg om je kind uit te leggen dat Nederland ook andere tijden heeft gekend.

Praten

Op de meeste basisscholen komt WOII ter sprake in groep 6. Het is logisch dat de heftige verhalen over de onderdrukking, de jodenvervolging en geweld kinderen niet in de koude kleren gaat zitten. Daarom is het belangrijk om deze onderwerpen met je kind te bespreken. Jij kent je kind het allerbeste, dus voel aan waar jouw kind behoefte aan heeft. Misschien is het handig om te weten hoe je het beste met je kinderen kunt praten over heftige gebeurtenissen.

Documentaires

Documentaires brengen feiten op een informerende manier in beeld. Hierdoor zijn lastige onderwerpen, zoals de Tweede Wereldoorlog, goed te begrijpen. Ook voor kinderen. Er zijn talloze documentaires die inspelen op de oorlog, maar in vele zijn er schokkende beelden te zien. Denk hierbij aan gevangenen in concentratiekampen, gesneuvelde soldaten en slachtoffers die honger lijden. Daarom is het verstandig om opzoek te gaan naar bronnen die geschikt zijn voor kids.

Zo behandelt Schooltv diverse onderwerpen, zoals onderduiken, de hongerwinter en het Caribisch gebied in de oorlog. De video’s zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 jaar. Zo is er bijvoorbeeld een documentaire genaamd 13 in de oorlog die kinderen uitlegt hoe het was om in de oorlog op te groeien. Ook het Klokhuis heeft verschillende filmpjes over de Tweede Wereldoorlog online staan die geschikt zijn voor kids tussen de 7 en 12 jaar.

Films

Films laten niets aan de verbeelding over, waardoor kinderen bepaalde informatie nog beter kunnen begrijpen. Ook speelt beeld in op emoties. Daarom is het belangrijk om goed rekening te houden met de leeftijdsgrens voor films. Maar ook met de persoonlijkheid van je kind. Zo is Schindler’s List volgens de Kijkwijzer geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar het ene kind kan anders op deze film reageren dan de ander.

Misschien is het verstandig om de film eerst zelf te kijken om in te kunnen schatten of de film geschikt is voor jouw kind. In ieder geval is Snuf de hond in oorlogstijd (Netflix) onschuldig en daarom geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Het gaat over Tom die tijdens de oorlog bij zijn oom en tante op een Friese boerderij woont. Het is een moeilijke periode, maar zijn maatje Snuf biedt hem de juiste troost. Samen beleven ze allerlei avonturen.

Het Bombardement (vanaf 12 jaar) gaat over een liefdesdrama dat zich afspeelt terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt. De dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt verliezen de geliefden elkaar uit het oog. Oorlogswinter (vanaf 12 jaar) gaat over de veertienjarige Michiel die graag iets wil betekenen in het verzet. Wanneer hij betrokken raakt bij de gevaren van de oorlog beleefd hij het ene na het andere avontuur.

Boeken

Het lezen van een verhaal roept vragen op. “Waarom onderneemt de hoofdpersoon deze actie?” Maar ook gevoelens. “Wat zielig voor dat meisje!” Wanneer kinderen lezen krijgen zij te maken met verschillende personages, karakters en gevoelens. Hierdoor leert je kind zich in te leven in de gedachten van een ander. Het dagboek van Anne Frank is hier een goed voorbeeld van. Het jonge meisje wist haar gevoelens heel goed te vertalen op papier. Maar ook fictieve boeken kunnen een bijdrage leveren aan educatieve ontwikkeling rondom dit onderwerp.

Musea

Er zijn speciale musea die WOII als thema hebben, zoals kamp Vught, Het Verzetsmuseum, Het Oorlogsmuseum en het Nationaal Onderduikmuseum. Maar er zijn ook diverse musea die De Tweede Oorlog behandelen via een tentoonstelling, vooral gedurende de meivakantie.

Nationale Kinderherdenking

Op 4 mei houdt heel Nederland om 20:00 uur 2 minuten stilte om de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De Nationale Kinderherdenking doet dit ook, maar dan door en voor kinderen. Kids worden actief betrokken in de aanloop naar de herdenking door middel van zang, dans, toneel en toespraken.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting. Er kwam een einde aan geweld en onderdrukking. Na alle heftige impulsen – boeken, tentoonstellingen, films en verhalen – is het belangrijk om deze vrijheid te vieren. Sta vandaag samen met je kinderen stil bij het belang van vrijheid en vier bevrijdingsdag door middel van een festival.

Hét Bevrijdingsfestival vindt in bijna elke uithoek van ons kikkerlandje plaats. Ga naar Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Den Haag, Assen, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Haarlem, Roermond, Utrecht, Zwolle, Almere of Vlissingen. En beleef een dag vol vreugde, muziek, lekkere hapjes en drankjes en gezelligheid!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme